سفارش تبلیغ
صبا ویژن
برترین ذخیره، دانشی است که بدان عمل شود و احسانی است که بدان منّت ننهند . [امام علی علیه السلام]
وبلاگ تخصصی فیزیک
پیوندها
وبلاگ شخصی محمدعلی مقامی
* مطالب علمی *
ایساتیس
آقاشیر
.: شهر عشق :.
جملات زیبا
تعقل و تفکر
دکتر رحمت سخنی
بیگانه ، دختری در میان مردمان
تا ریشه هست، جوانه باید زد...
اس ام اس عاشقانه
خاطرات خاشعات
اس ام اس سرکاری اس ام اس خنده دار و اس ام اس طنز
وسوسه عقل
پرهیزکار عاشق است !
فروش و تعمیر موبایل در استان یزد
آموزش
وبلاگ تخصصی کامپیوتر
هک و ترفند
فروش و تعمیر موبایل در استان یزد
انجمن فیزیک پژوهش سرای بشرویه
عاشقان خدا فراری و گریزان به سوی عشق و حق®
وبلاگ عشق و محبت ( اقا افشین)
باید زیست
دست نوشته های دو میوه خوشمزه
در دل نهفته ها
روزگاران(حتما یه سری بهش بزن ضرر نمی کنی)
فقط برای ادد لیستم...سند تو ال
تجربه های مدیریت
سولات تخصصی امتحان دکترا دانشگاه آزاد
سولات تخصصی امتحان دکترا دانشگاه آزاد
ارزانترین و بزرگترین مرکز سوالات آزمون دکترا
عکس و اس ام اس عشقولانه
دانلود نرم افزار های روز دنیا
شاهرخ
مکانیک هوافضا اخترفیزیک
مکانیک ، هوافضا ،اخترفیزیک
وبلاگ تخصصی فیزیک و اختر فیزیک
وبلاگ تخصصی فیزیک جامدات
همه با هم برای از بین نرفتن فرهنگ ایرانی
انتخاب
فیزیک و واقعیت
ترجمه متون کوتاه انگلیسی
دنیای بیکران فیزیک
آهنگ وبلاگ

سیاره شناسان دانشگاه ایالتی واشنگتن آمریکا می گویند ارتفاعات سیاره زهره پوشیده از لایه ای "برفکی" از جنس فلزات است. به گفته دانشمندان از آنجا که سطح زهره از حرارت کافی برای ذوب کردن سرب برخوردار نیست، فلزات بخار شده و در محیط سردتر ارتفاعات آن منجمد می شود. مشاهدات راداری گذشته توسط فضاپیماهای گردنده در مدار زهره نشان داده بود که ارتفاعات این سیاره به شدت خاصیت انعکاسی دارد. کشف تازه می تواند علت این پدیده را توضیح دهد. محاسبات دقیق، که قرار است در نشریه "آیکاروس" منتشر شود، حاکیست که سرب و بیسموت به پوسته زهره حالتی فلزی و براق می دهد.

تپه های درخشان

بسیاری از فرهنگ ها و تمدن های جهان، زهره را که اغلب به صورت یک نقطه روشن و نورانی به هنگام سپیده دم یا حوالی غروب در افق پدیدار می شود، مظهر زیبایی می دانند. اما هرچند زهره تقریبا به اندازه زمین است، مجاورت آن به خورشید ماهیتی کاملا متفاوت به آن می بخشد. جو ضخیم زهره که عمدتا از دی اکسید کربن تشکیل شده است، باعث ایجاد شرایط گلخانه ای شدیدی می شود که اشعه خورشید را در درون خود به تله می اندازد. به این ترتیب سطح سیاره داغ می شود و حرارت آن به طور متوسط به 467 درجه می رسد. همچنین فشار سطح زهره 90 برابر فشار سطح زمین است. تنها با استفاده از رادار می توان به آنچه در زیر ابرهای کدر زهره نهفته است نظر انداخت و چندین ماموریت فضایی تاکنون به کمک رادار مطالعاتی را از مدار زهره انجام داده اند که عمده ترین آنها ماموریت کاوشگر "ماژلان" در فاصله سال های 1991 تا 1994 بود. تصاویر ماژلان منجمان را به حیرت انداخت، چرا که برای نخستین بار توانستند جزئیات زیادی را در سطح زهره مشاهده کنند. آن عکس ها نشان می داد که این سیاره پوشیده از علائم آتشفشانی نظیر دشت های وسیعی از گدازه ها، میادینی از گنبدهای کوچکی از جنس مواد مذاب و آتشفشان های بزرگ است. اما این تصاویر باعث سردرگمی دانشمندان نیز شد. به نظر می رسید که بخش هایی از ارتفاعات زهره از درخشندگی نامتعارفی برخوردار است و تشعشعات راداری را خیلی بهتر از مناطق پست تر منعکس می کند. برای توضیح این پدیده چندین نظریه مطرح شد که از آن جمله نظریه وجود لایه ای فلزی (به خصوص تلوریوم) بود. پوسته سربی این نظریه می گوید که حرارت بالای لایه های پایین تر زهره باعث می شود هر فلزی بخار شود و تنها به صورت مه ای از فلزات وجود داشته باشد. تنها در ارتفاعات بالاتر و خنک تر است که این فلزات منجمد شده، و یک لایه نازک و به شدت صیقلی تشکیل می دهند. لورا شافر و بروس فگلی از دانشگاه واشنگتن در سن لوئیس با استفاده از محاسبات شیمیایی شامل 660 ترکیب مختلف فلزی نتیجه گیری کرده اند که نه فلز تلوریوم، بلکه سرب معمولی احتمالا عامل این پدیده است. پژوهشگران تخمین می زنند که تشکیل این پوسته در ارتفاعات زهره چیزی میان چند هزار سال تا چند میلیون سال طول کشیده است.


کلمات کلیدی: اختر فیزیک


نوشته شده توسط مهدی 86/3/24:: 6:57 عصر     |     () نظر
 

آژانس فضانوردی آمریکا می گوید که آن بخش از مریخ که کاوشگر آپورچینی در آن فرود آمده است زمانی زیر آب بوده است.

مریخ نورد آپورچونیتی (فرصت) بیش از یک ماه قبل در گودال کوچکی در مجاورت خط استوای مریخ در منطقه ای که به "مریدیانی پلنوم" موسوم است فرود آمد.

ناسا می گوید در صخره های این ناحیه که لایه لایه هستند، نشانه های غیرقابل تردیدی از تماس آنها با مقدار زیادی آب در گذشته به چشم می خورد.

استیو اسکوایرز، پژوهشگر دانشگاه کورنل و محقق اصلی تجهیزات علمی کاوشگر آپورچونیتی گفت: "این صخره ها به وسیله آب مایع چنین حالتی پیدا کرده است و ممکن است اصلا زیر آب تشکیل شده باشد."

وی گفت تیم تحت نظر او به وسیله دوربین، طیف سنج و ابزارهای مکانیکی آپورچونیتی این بستر صخره ای را به دقت تجزیه و تحلیل کرده است.

وی در یک کنفرانس خبری ویژه در مقر ناسا در واشنگتن دی سی گفت: "آیا این صخره ها با چیزی در تماس بوده اند، آیا به وسیله آب مایع تغییر شکل داده اند؟ پاسخ این سوال قطعا مثبت است."

وی گفت این نتیجه گیری را می توان به وسیله چندین رشته شواهد کلیدی تایید کرد، که از آن جمله حضور سولفات ها و سنگریزه های کروی در این صخره ها که احتمالا در آب شکل گرفته اند است.

مشخصات ظاهری صخره ها، از جمله فرورفتگی هایی که محل رشد مواد بلوری است نیز به اثبات این موضوع کمک می کند.

پروفسور اسکوایرز گفت: "هدف این ماموریت این بود که به مریخ برویم و ببینیم آیا دارای محیطی قابل سکونت است یا نه."

"به اعتقاد ما این نقطه از مریخ برای مدتی در گذشته، محل حضور آب های سطحی بوده است که می توانسته برای موجودات زنده مناسب باشد. البته این بدان معنی نیست که حیات قطعا در آنجا وجود داشته."

آپورچونیتی و کاوشگر دوقلوی آن، اسپیریت (روح)، توسط گروهی از دانشمندان و مهندسان از آزمایشگاه رانش جت در پاسادینای کالیفرنیا کنترل می شود.

اسپیریت روز 4 ژانویه بر سطح مریخ فرود آمد. آپورچونیتی روز 25 ژانویه در منطقه دیگری بر مریخ نشست.


کلمات کلیدی: اختر فیزیک


نوشته شده توسط مهدی 86/3/24:: 6:56 عصر     |     () نظر
مقدمه:
بحث و بررسی پیرامون هلال های جوان هلال ماه بحثی جالب و جذاب است. این اهمیت برای ما مسلمانان از جنبه ای دیگر نیز قابل بررسی است و آن اینکه بسیاری از اعمال عبادی ما ، که هماهنگ با ماه قمری است ، به رؤیت هلال ارتباط مستقیم دارد که اهمیت بحث پیرامون این مطلب را برایمان روشن می سازد.
 امید است که مقاله پیش رو شروعی بر افزایش اطلاعات ما در زمینه هلال ماه باشد.
 
اصطلاحات مربوط به رؤیت هلال ماه
مقارنه : به زمانی گفته می شود که اختلاف طول دایره البروجی ماه و خورشید دقیقاً برابر صفر درجه باشد.
در واقع زمانی را گوییم که دو جرم آسمانی (همانند ماه و خورشید) کمترین فاصله(جدایی زاویه ای) را در حین یکبار چرخش ظاهری به دور خورشید داشته باشد.
 
سن ماه: به مدت زمان گذشته از زمان مقارنه ماه و خورشید اطلاق می شود.
سن ماه یکی از مهمترین پارامترها(عوامل) برای رؤیت پذیری هلال ماه می باشد. هرچه سن هلالی کمتر باشد با تاثیر گذاری بر عوامل دیگر از جمله جدایی زاویه ای رؤیت هلال را سخت و سخت تر می کند.
به هلال هایی با سن کمتر از 20 ساعت هلال های جوان ، بین 20 تا 24 ساعت هلال های میان سال و بالاتر از 24 ساعت هلال های پیر می گویند.
 
جدایی زاویه ای: اصطلاحاً به زاویه ای گفته می شود که از تلاقی دو خط فرضی که نقطه تلاقی آن چشم ناظر و دو سر دیگر این خطوط  دو جرم سماوی مورد نظر است ،بدست می آید.
در بحث جدایی زاویه ای مبحثی به نام حد دانژون وجود دارد که به بحث پیرامون آن می پردازیم.
دانژون ، دانشمند فرانسوی ، با تحقیق بر روی ماه و سطح آن به این نظر دست یافت که اگر جدایی زاویه ای ماه از خورشید کمتر از 7 درجه باشد اصولاً هلالی تشکیل نمی شود تا دیده شود. او دلیل این امر را ارتفاعات و پستی و بلندی های ماه دانست.
اگر بر فرض سطح ماه کاملاً صاف همانند یک توپ گرد بود ، آنگاه با کمترین جدایی زاویه ای از خورشید می توانستیم برای ماه هلالی فرض کنیم. اما به علت وجود ارتفاعات در لبه ماه نور نمی تواند به چشم راصد برسد در نتیجه اصولا هلالی شکل نمی گیرد. تا زمان حال هلالی کمتر از این حد دیده نشده تا این نظر رد شود یا تغییر یابد.
 
مدت مکث ماه : در بحث رؤیت هلال ماه به مدت زمان بین غروب خورشید تا غروب ماه مدت مکث ماه می گویند. این پارامتر نیز نقش مهمی در رؤیت پذیری هلال ایفا می کند، زیرا هر چه این مدت زمان بیشتر باشد لحظه به لحظه بر تاریکی هوا افزوده می شود و در نتیجه هلال راحت تر دیده خواهد شد. در واقع هلال هنگامی دیده می شود که تضاد رنگی بین زمینه آسمان و هلال ایجاد شود. در هنگام روز این تضاد رنگی بسیار کم است به همین دلیل با تاریک شدن هرچه بیشتر آسمان این تضاد رنگی افزایش یافته و در نتیجه ی آن هلال راحت تر دیده می شود.
 
طول کمان هلال: در واقع اگر محیط ماه را یک دایره فرض کنیم به زاویه ای که دو نوک هلال،که بر روی این دایره قرار دارند، با مرکز ایجاد می کند طول کمان هلال می گویند.
 
فاز(سطح روشن) ماه: به میزان سطح روشن ماه نسبت به کل سطح قابل رؤیت ، فاز ماه گویند. فاز ماه را بصورت عددی بین صفر تا 01/0 نمایش می دهند که فاز صفر(0%) مربوط به زمان مقارنه و فاز 01/0 (یا 100%) مربوط به ماه کامل (بدر) است.
 
شماره ماه گرد اسلامی : شماره ماه در تقویم هجری قمری است یعنی تعداد ماه های گذشته از اول محرم سال هجرت پیامبر اکرم (ص) از مکه به مدینه.
 
شماره ماه گرد نجومی (شماره ماه گرد Brown) : این ماه بر اساس تعداد ماه های گذشته از 16 ژانویه 1923 میلادی به افتخار کارهای ارزشمند Ernest Brown   (1938-1866) تعریف می شود.
 
 
برای رصد هلال ماه چه باید کنیم؟
1 - انجام محاسبات
برای رصد هلال شامگاهی باید مشخصات ماه را برای لحظه غروب خورشید محاسبه کنیم.
امروزه برای انجام این محاسبات از نرم افزارهای رایانه ای با دقت بسیار بالا استفاده می شود که علاوه بر دقت بالا سرعت محاسبه را بسیار بالا می برد. در محاسبات ما باید مقادیر پارامتر هایی مانند سن ماه ، جدایی زاویه ای ، مدت مکث ، طول کمان ، فاز ماه ، ضخامت میانی ، اختلاف سمت ماه با خورشید و ... را برای منطقه رصد مورد نظر در لحظه غروب خورشید را استخراج کنیم.
در نهایت نیز سمت و ارتفاع ماه را حداکثر به ازای هر 5 دقیقه محاسبه می کنیم تا بتوانیم مکان ماه را در لحظات مختلف بیابیم.
2-انتخاب منطقه رصد
یکی از مهمترین عوامل رؤیت پذیر بودن هلال انتخاب منطقه رصدی مناسب است . به طوری که شرح خواهیم داد این عامل بسیار بر رؤیت پذیر بودن یک هلال تاثیر گذار خواهد بود.
یک رصدگاه مناسب باید ویژگی های خاصی داشته باشد که سعی می کنیم به طور اجمالی به شرح چند ویژگی بپردازیم.
الف – وضعیت افق رصدگاه:
شاید مهمترین ویژگی یک رصدگاه مطلوب بودن افق رصدگاه است. مطلوب بودن یعنی اینکه در مکانی که ماه باید رؤیت شود حتی الامکان موانعی همانند کوه و درخت و ... کمتر وجود داشته باشد و یا حداقل ارتفاع این موانع به صفر نزدیک باشد. البته وجود موانع با ارتفاع بسیار کم و در فاصله بسیار دور بطوری که مانعی به حساب نیاید ، می تواند راهنمای بسیار خوبی برای رؤیت هلال باشد مثلاً می توان از آنها به عنوان شاخص سمت استفاده نمود.
لازم به ذکر است که افق صفر افقی است که جدایی زاویه ای لبه افق در هر قسمت تا سمت الراس 90 درجه باشد. به عنوان مثال هنگامی که از ساحل به دریا نگاه می کنیم به افقی تقریبا صفر نگاه کرده ایم . البته افق های منفی نیز وجود دارد که در ویژگی های دیگر رصدگاه به آن می پردازیم.
 
ب – ارتفاع رصدگاه:
هر چه ارتفاع رصد گاه از سطح دریا بیشتر باشد آن وقت رصدگاه چند مزیت پیدا می کند.
اولاً ارتفاع موانع افق رصدگاه کم می شود به طوری که گاهی می توانیم زیر افق(افق منفی) را - که در حالت عادی و در شرایطی که روی زمین با ارتفاع کم از دریا هستیم نمی توانیم ببینیم - مشاهده کنیم.پس کمترین فایده یک رصدگاه کم شدن موانع رصدی است.
ثانیاً اثر پدیده شکست نور نیز بیشتر می شود و در نتیجه آن بخت رؤیت پذیری هلال افزایش می یابد و حتی هنگامی که ماه به طور حقیقی غروب کرده است به علت پدیده شکست زمان بیشتری می توانیم هلال را مشاهده کنیم.
ثالثاً به علت رقیق شدن جو ،اثر کم شدن نور جسم کمتر می شود و همچنین به علت وجود آبادی های کمتر در ارتفاعات و دور بودن از شهرها گرد و غبار نزدیک افق کمتر خواهد بود.
 
ج – وضعیت جوی رصدگاه:
مطمئنا برای هر رصد نجومی ، از جمله رصد هلال ، آسمانی ابری یا نیمه ابری مطلوب نخواهد بود. در نتیجه برای رصد هلال مناطقی توصیه می شود که دارای ثبات جوی نسبتا خوبی باشند. همچنین عواملی مثل رطوبت نیز در بررسی وضعیت جوی رصدگاه مورد مطالعه قرار می گیرند زیرا مثلا وجود رطوبت در هوا باعث متفرق کردن (پراش) نور به اطراف و در نهایت تضعیف نور رسیده از هلال به چشم راصد می شود.
 
د – وضعیت نوری  رصدگاه:
معمولا برای رصدهای نجومی مناطقی مناسب است که از منابع نوری فاصله داشته باشد. در مورد رصد هلال نیز بهتر است به این موضوع نیز توجه کنیم. البته این عامل نقش کمتری را بر رؤیت هلال ایفا می کند ولی می توان نقش آن را در هلال های بحرانی مشاهده کرد.
 
 
 
 
 
3-انتخاب ابزار آلات رصدی:
امروزه استفاده از ابزارهای رصدی برای رصد هلال بسیار اهمیت یافته است. در گذشته تنها وسیله رصدی برای رصد هلال ، دو چشم سالم راصد بود. اما امروزه و پس از ساخت دوربین های پیشرفته از این ابزارها بسیار استفاده می شود بطوری که هلال هایی مشاهده می شوند که به جز با ابزار دیده نخواهند شد.
 
الف – دوربین دوچشمی :
رایجترین ابزارها برای رصد هلال ماه دوربین های دوچشمی هستند.این ابزار برخلاف تصور بسیار کارا است. چند ویژگی خاص این ابزار را تا این حد مؤثر و کارا کرده است. شاید مهمترین و بارزترین ویژگی آن میدان دید وسیع آن باشد. علاوه بر میدان دید وسیع آن ، که گاهی به حدود 5 درجه نیز می رسد ، کار کردن با آن نیز راحتتر است زیرا از هر دو چشم راصد برای رصد استفاده می شود. این کار چند مزیت دارد. اولاً باعث خستگی یک چشم نمی شود. ثانیاً باعث افزایش توان جمع آوری نور و توان تفکیک شده که در نتیجه آن هلال راحتتر رؤیت می شود.
هرچه قطر عدسی دوربین دوچشمی بزرگتر باشد توان جمع آوری نور آن بیشتر خواهد بود.
یک دوربین دو چشمی با دو ویژگی شناخته می شود. یکی قطر عدسی شیئ و دیگری بزرگنمایی دوربین. شیوه نمایش این دو ویژگی به این شکل است که ابتدا بزرگنمایی دوربین را می نویسند و پس از علامت ضربدر قطر عدسی را بر حسب میلی متر نشان می دهند. مثلاً اگر روی دوربینی نوشته شده باشد 70×15 یعنی اینکه بزرگنمایی دوربین 15 برابر و قطر عدسی شیئ آن برابر 70 میلی متر (7 سانتی متر) است.
یکی دیگر از ویژگی های این ابزار داشتن استقرار سمت – ارتفاعی است. از آنجایی که شخص راصد در پشت دوربین قرار می گیرد (بر خلاف تلسکوپ) منطقه مورد جستجو را نیز می تواند در جلوی خود ببیند و راحتتر می تواند دوربین را هدایت کند.
در ضمن دوربین های دوچشمی از وضوح تصویر بالایی نسبت به تلسکوپ های بازتابی برخوردارند که علت آن انکساری بودن آنها است.
البته دوربین های دوچشمی معایبی نیز دارند. یکی از مهمترین این معایب اندازه قطر عدسی شیئ آنها است که به مراتب کوچکتر از تلسکوپ ها است و همین عامل باعث می شود که تلسکوپ ها قدرت جمع آوری نور بیشتری را داشته باشند.
یکی دیگر از معایب این ابزارها این است که اگر هر یک از چشمی ها از تنظیم (فوکوس) خارج شود تار شدن تصویر نهایی و همچنین خستگی چشم می شود.البته درست است که در تلسکوپ ها این نقص وجود ندارد ولی به علت اینکه فقط یک چشم درگیر رصد است چشم ها زودتر خسته می شوند.
در ویژگی های دوربین دوچشمی ذکر کردیم که استقرار سمت – ارتفاعی یک امتیاز برای این ابزارها به حساب می آیند. البته این حرف تا حد زیادی درست است ولی امروزه با استفاده از رایانه ها و اتصال تلسکوپ ها با سیستم استوایی به آنها هدایت دقیق ابزارها به مراتب آسانتر شده است. در این حالت کافی است که استقرار استوایی به طور دقیق تنظیم شود و پس از آن با استفاده از بعد و میل ماه به تعقیب آن می پردازیم تا هلال را شکار کنیم. البته تنها اشکال این روش آن است که تنظیم دقیق این سیستم سخت است و برای هلال هایی توصیه می شوند که اهمیت خاصی داشته باشند.
  دوربین دوچشمی و بطور کل دوربین های انکساری دارای کجنمایی رنگی در لبه ها هستند پس اگر هلالی در هنگام جستجو در میدان دید ولی در لبه ها قرار بگیرد ، احتمال رؤیت آن کاهش می یابد.
با توجه به نقص هایی که در دوربین های دو چشمی وجود دارد هنوز هم یکی از پرکاربردترین ابزارها در مبحث هلال است.
 
ب– تلسکوپ ها :
یکی دیگر از ابزارهایی که در رصد هلال به وفور از آن استفاده می شود تلسکوپ ها هستند. این ابزار نه تنها در هلال بلکه در تمام قسمت های نجوم رصدی استفاده می شود. بطور کلی می توان گفت نقص هایی که در دوربین دوچشمی وجود دارد ، یا در تلسکوپ ها وجود ندارد و یا جزء محاسن آن به حساب می آید.
همانطور که در قسمت دوربین دوچشمی گفتیم قطر عدسی شیئ این دوربین ها معمولاً زیاد نیست در حالی که تلسکوپ هایی با قطر بزرگتر وجود دارند که نتیجه آن بالا رفتن توان جمع آوری نور است. هم اکنون رصدگران ایرانی معمولاً از تلسکوپ هایی با قطر دهانه 6 ، 8 و حتی 14 اینچ استفاده می کنند.
همچنین بحث کجنمایی رنگی در تلسکوپ های بازتابی به علت ماهیتشان مطرح نیست.
با توجه به نکات گفته شده تلسکوپ های مجهز به استقرار استواییِ تنظیم شده رصد هلال را بسیار راحت می کند البته به شرط اینکه دقیقاً تنظیم شده باشند.
در ضمن از آنجایی که تلسکوپ ها دارای بزرگنمایی متغییر هستند کارکرد وسیع تری نسبت به دوربین های دوچشمی دارند. مثلاً به تجربه ثابت شده است که برای رصد هلال های جوان و نازک ، بزرگنمایی زیاد (در حد 40 الی 50 برابر) نتیجه بهتری می دهد.
تلسکوپ های بازتابی نواقصی نیز دارند که دوربین های دوچشمی یا تلسکوپ های شکستی این نواقص را ندارند.
 مثلاً میدان دید در این نوع تلسکوپ ها به مراتب کمتر از دوربین های دوچشمی است.
تلسکوپ ها به نسبت گرانتر از دوربین ها هستند به همین جهت بسیاری از رصدگران دوربین های دوچشمی را ترجیح می دهند.
با توجه به نواقصی که تلسکوپ ها دارند امروزه از تلسکوپ ها به طور چشمگیری استقبال می شود.
 
ج– تئودولیت :
این ابزار یکی از ابزارهای مهندسی محسوب می شود و مبنای کار آن اینگونه است که دوربینی با بزرگنمایی خاصی روی پایه ای که دارای درجه بندی دقیق سمت و ارتفاع است قرار دارد. بدین طریق می توان مکان ماه را با استفاده از سمت و ارتفاع آن به طور دقیق پیدا کرد. جدیداً از این وسیله برای پیدا کردن هلال در روز بسیار استفاده می شود.
 
چگونه هلال ماه را رصد کنیم؟
با توضیحاتی که داده شد پس از انجام محاسبات ، انتخاب مکان و ابزار رصد حال موقع آن است که در رصدگاه حاضر شویم و کار را شروع کنیم . اما چگونه ؟
در این بخش سعی می کنیم روش های مختلفی را برای رصد هلال معرفی کنیم. البته انتخاب روش به عواملی ارتباط دارد که ذکر خواهیم کرد.
ابتدا باید در زمان خاصی در رصدگاه حاضر شویم. این زمان برای هلال های شامگاهی باید قبل از غروب خورشید باشد.
 
روش های جستجوی هلال ماه :
الف) روش جاروب افقی : این روش ساده ترین روش جستجوی هلال است که معمولاً اکثر رصدگران از این روش استفاده می کنند. در این روش سیستم پایه سمت – ارتفاعی است. ابتدا با توجه به ارتفاع و سمت ماه در هر لحظه مکان تقریبی ماه را پیدا می کنیم. سپس ابزار را به آن سمت نشانه می رویم. پس از آن از درون چشمی نگاه می کنیم و در همین حال محور ارتفاع را ثابت و محور سمت را آزاد می کنیم. در این حالت ابزار در یک ارتفاع ثابت تنها می تواند در سمت جابجا شود. ابزار را به آرامی به صورت افقی جابجا می کنیم. باید توجه داشت که تمام نقاط را باید به دقت جستجو کرد و پس از اطمینان از رؤیت نشدن هلال در نقطه ای به نقطه بعدی توجه کنیم. پس از بررسی حدود 5 درجه از مکان احتمالی ماه ( از هر طرف ) ضامن ارتفاع را آزاد می کنیم و ارتفاع را کمی کاهش یا افزایش می دهیم. آن قدر این کار را انجام می دهیم تا تمام مناطق احتمالی رؤیت شدن هلال را پوشش داده شود. حال باید منتظر رؤیت هلال باشیم.
مسیر حرکت مرکز ابزار رصدی به شکل زیر می تواند باشد.
این روش یکی از ابتدایی ترین روشها در رصد هلال با ابزار است که البته به علت  دقت کم برای رصد هلال های بحرانی کارا نیست.
 
ب) روش اجرام هم میل : در این روش کار کمی سخت تر است. بهتر است سیستم پایه استوایی باشد ولی اگر سیستم سمت – ارتفاعی بود قابل اجرا است ولی کمی کار سخت تر می شود. نحوه کار به این شکل است که ابتدا بهترین زمان رصد هلال را حدس می زنند. سپس میل ماه را بدست می آورند. پس از آن به وسیله نرم افزار های نجومی اجرامی را که دارای این میل هستند را پیدا می کنند. مثلاً ستارگان به نسبت پرنور ، سیارات و یا اجرام غیر- ستاره ای مانند سحابی ها. در نهایت شب قبل از رصد هنگامی که سمت و ارتفاع جرم هم میل برابر با سمت و ارتفاع ماه در بهترین زمان رؤیت است به طرف آن جسم نشانه می رویم و آن را در مرکز میدان دید قرار می دهیم. پس از آن دیگر ابزار نباید تغییر کند. سپس در زمان رصد هلال باید منتظر نمایان شدن ماه باشیم. اگر سیستم استوایی باشد در صورت نمایان نشدن هلال تا آن زمان ، می توان باز هم هلال را تعقیب کرد تا شاید بتوان هلال را قبل از غروبش رؤیت کرد.
 
ج) رصد هوایی : این نوع رصد ، یک رصد کاملاً ویژه است و فقط در شرایط خاص استفاده می شود زیرا در این روش باید از هواپیما استفاده کرد. گاهی اوقات پیش می آید که شرایط برای رصد در روی زمین مناسب نیست و هلال نیز اهمیت دارد (مانند هلال های رمضان و شوال) ، در این حالت از این روش استفاده می کنند زیرا عوامل مزاحمی مثل هوای ابری ، گرد و غبار و ... وجود ندارد و در صورتی که هواپیما (مخصوصاً شیشه های آن) مناسب باشد می توان هلال را رصد کرد.
 
د) جستجوی هلال با موتور ردیاب (روش بعد و میلی) : اولاً این روش روی ابزارهایی کاربرد دارد که دارای سیستم استوایی باشد. ثانیاً سیستم پایه باید به طور کاملاٌ دقیق تنظیم شود چون در صورت تغییر اندک ابزار ، هلال دیگر در میدان دید نخواهد بود. در این روش با مراجعه به نرم افزارهای نجومی بعد و میل ماه را بدست می آورند و سپس ابزار را با این اعداد (بعد و میل) به سمت ماه نشانه می روند. این روش معمولاً برای ابزارهایی استفاده می شود که در یک رصدخانه قرار دارند زیرا این ابزارها ثابتند و به طور دقیق تنظیم شده اند.
با توضیحاتی که داده شد این روش در ایران به علت نبود رصدخانه ها در مکانِ مناسبِ رصد هلال ، تقریبا استفاده نمی شود.
 
به هر حال انتخاب روش رصد ارتباط مستقیمی به ابزار رصد ، اهمیت هلال و تجربه رصدگر دارد که با توجه به نکات گفته شده بهترین گزینه انتخاب می شود.

کلمات کلیدی: اختر فیزیک


نوشته شده توسط مهدی 86/3/24:: 6:55 عصر     |     () نظر

مقدمه:
یکی  از عجیب ترین کشفیات انسان دسترسی به فضا است که پیچیدگی و مشکلات خاص خود را دارد. راه یابی به فضا پیچیده است، چرا که باید با بسیاری از مشکلات روبرو شد. مثلا:

- وجود خلا در فضا

- مشکلات گرما و حرارت

- مشکل ورود مجدد به زمین

- مکانیک مدارها

- ذرات و باقی مانده های فضا

- تابش های کیهانی و خورشیدی

- طراحی امکانات برای ثابت نگه داشتن اشیا در بی وزنی

ولی بزرگترین مشکل ایجاد انرژی لازم برای بالا بردن فضاپیما از زمین است که برای درک این موضوع باید به بررسی طرز کار موتورهای موشک پرداخت.

در یک دیدگاه ساده، می توان موتورهای موشک را به آسانی و با هزینه ای نسبتا کم طراحی کرد و حتی آن را به پرواز درآورد اما اگر بخواهیم مسئله را در سطح کلان بررسی کنیم با مشکلات و پیچیدگی های بسیاری مواجه هستیم و این موتورهای موشک (و به خصوص سیستم سوخت آن ها) آنقدر پیچیده است که تا به حال تنها سه کشور توانسته اند با استفاده از این فناوری انسان را در مدار زمین قرار دهند.

در این مقاله ما موتورهای موشک های فضایی را مورد بررسی قرار می دهیم تا با طرز کار و پیچیدگی های آن ها آشنا شویم.

 

نکات پایه ای:

عموما وقتی کسی درباره موتورها فکر می کند، خود به خود مطالبی درباره چرخش برایش تداعی می شود.برای مثال حرکت متناوب پیستون در موتور بنزینی که انرژی چرخشی برای به حرکت در آوردن چرخ ها را تولید می کند. و یا موتور الکتریکی که با تولید میدان الکتریکی که با تولید میدان مغناطیسی نیروی چرخشی برای پنکه یا سی دی رام تولید می کنند. موتور بخار هم به طور مشابه کار می کنند.

ولی موتور موشک از لحاظ ساختار متفاوت است. موتور موشک ها موتورهای واکنشی هستند.اساس کار موتور موشک برپایه ی قانون معروف نیوتون است که می گوید: "برای هر کنش واکنشی وجود دارد به مقدار مساوی ولی درجهت مخالف آن". موتور موشک نیز جرم را در یک جهت پرتاب می کند و از واکنش آن در جهت مخالف سود می برد.

البته تصور این اصل (پرتاب جرم و سود بردن از واکنش) ممکن است در ابتدا کمی عجیب به نظر بیاید، چرا که در عمل بسیار متفاوت می نمایاند. انفجار، صدا و فشار چیزهایی است که در ظاهر باعث حرکت موشک می شود و نه "پرتاب جرم".

 

بگذارید تا با بیان چند مثال تصویری بهتر از واقعیت را روشن کنم:

 

● اگر تا به حال با اسلحه ی(به خصوص سایز بزرگ آن) shotgun شلیک کرده باشید،  متوجه می شوید که ضربه ی بسیار قوی ای، با نیروی بسیار زیاد به شانه شما وارد می کند.

یک اسلحه مقدار 1 انس فلز را به یک جهت و با سرعت 700 مایل در ساعت شلیک می کند و در واکنش شما را به عقب حرکت می دهد.

 

● اگر تا به حال شیر آتش نشانی را دیده باشید، متوجه می شوید که برای نگه داشتن آن باید نیروی بسیار زیادی را صرف کنید (اگر دقت کرده باشید گاهی 2 یا 3 آتش نشان یک شیر را نگه می دارند) که در این جا شیر آتش نشانی مثل موتور موشک عمل می کند.

شیر آتش نشانی، آب را در یک جهت پرتاب میکند و آتش نشان ها از نیرو و وزن خود استفاده می کنند تا در برابر واکنش  آن مقاومت کنند. اگر آن ها اجازه بدهند تا شیر رها شود، شیر به این طرف و آن طرف پرتاب می شود.

حال اگر آتش نشان ها روی یک اسکیت برد ایستاده باشند شیر آتش فشانی آن ها را با سرعت زیادی به عقب می راند.

 

● اگر یک بادکنک را باد کنید و آن را رها کنید، بادکنک  به پرواز در می آید، تا وقتی که هوای داخل آن به طور کامل خالی شود. پس می توان گفت که شما یکم موتور موشک ساخته اید. در این جا چیزی که به بیرون پرتاب می شود مولکول های هوای درون بادکنک هستند.

بسیاری از مردم فکر می کنند که مولکول های هوا اهمیتی ندارند، در حالی که اینطور نیست. هنگامی که شما به آن ها اجازه می دهید تا از دریچه بادکنک به بیرون پرتاب شوند، بر اثر واکنش به وجود آمده بادکنک به جهت مخالف پرتاب می شود.

 

در ادامه برای درک بهتر موضوع، به مثالی دقیق تر اشاره می کنم:

 

● سناریوی توپ بیسبال در فضا:

شرایط زیر را تصور کنید،

مثلا شما لباس فضانوردان را پوشیده اید و در فضا در کنار فضاپیما معلق مانده اید و  چندین توپ بیسبال در دست دارید. حال اگر شما توپ بیسبال را پرتاب کنید، واکنش آن بدن شما را به جهت مخالف توپ حرکت می دهد.

سرعت شما پس از پرتاب توپ به وزن توپ و شتاب وارده بستگی دارد. همانطور که می دانیم حاصلضرب جرم در شتاب برابر نیرو است، یعنی:

F=m.a

همچنین میدانیم که هر نیرویی که شما به توپ وارد کنید، توپ نیز نیرویی مساوی ولی در جهت مخالف به بدن شما وارد میکند که همان واکنش است. پس می توان گفت:

m.a=m.a

حال فرض می کنیم که توپ بیسبال 1 کیلو گرم وزن داشته باشد و وزن شما و لباس فضایی هم 100 کیلوگرم باشد. پس با این حساب اگر شما توپ بیسبال را با سرعت 21 متر در ساعت پرتاب کنید. یعنی شما با دست خود به یک توپ بیسبال 1 کیلو گرمی، شتابی وارد کرده اید که سرعت 21 متر در ساعت گرفته است. واکنش آن روی بدن شما تاثیر می گذارد، ولی وزن بدن شما 100 برابر توپ بیسبال است. پس بدن شما با 100/1 سرعت توپ بیسبال (یا 0.21 متر بر ساعت) به عقب حرکت می کند.

حال اگر شما می خواهید از توپ بیسبال خود قدرت بیش تری بگیرید، شما دو انتخاب دارید: افزایش جرم یا افزایش شتاب وارده

شما می توانید یا یک توپ سنگین تر پرتاب کنید و یا اینکه شما می توانید توپ بیسبال را سریع تر پرتاب کنید (شتاب آن را افزایش دهید)، و این دو تنها کارهایی است که می توانید انجام دهید.

 

 

یک موتور موشک نیز به طور کلی جرم را در قالب گازهای پرفشار پرتاب می کند؛ موتور گاز را در یک جهت به بیرون پرتاب می کند تا از واکنش آن در جهت مخالف سود ببرد. این جرم از مقدار سوختی که در موتور موشک می سوزد بدست می آید.

عملیات سوختن به سوخت شتاب می دهد تا از دهانه خروجی موشک با سرعت زیاد بیرون بیاید.

وقتی سوخت جامد یا مایع می سوزد و به گاز تبدیل می شود، جرم آن تغییر نمی کند بلکه تغییر در حجم آن است. یعنی اگر شما مقدار یک کیلو سوخت مایع موشک را بسوزانید مقدار یک کیلو جرم با حجمی بیشتر، از دهانه خروجی موشک با دمای بالا و سرعت زیاد خارج می شود. عملیات سوختن، جرم را شتاب می دهد.
بیایید تا بیش تر درباره ی نیروی پرتاب بدانیم:

 

نیروی پرتاب:

قدرت موتور یک موشک را نیروی پرتاب آن می گویند. نیروی پرتاب در آمریکا به صورت
(پوند)
ponds of thrust
و در سیستم متریک با واحد نیوتون شناخته شده است (هر 4.45 نیوتون نیروی پرتاب برابر است با 1 پوند نیروی پرتاب).

هر یک پوند نیروی پرتاب (4.45 نیوتون) مقدار نیروی است که می تواند یک شی 1 پوندی (453.59 گرم) را در حالت ساکن مخالف نیروی جاذبه زمین نگه دارد.

بنابر این در روی زمین شتاب جاذبه 21 متر در ساعت در ثانیه (32 فوت در ثانیه در ثانیه) است.


کلمات کلیدی: ترمو دینامیک


نوشته شده توسط مهدی 86/3/24:: 6:42 عصر     |     () نظر
  غول هاى نفتى آمریکا از قیبل شورون تگزاکو (ChevronTexaco) و یونوکال (Unocal) دو دهه پیش کار اکتشاف منابع فوق العاده عظیم انرژى نهفته شده در دل آتشفشان هاى اندونزى را آغاز کردند. در آن زمان، دولت جاکارتا براى اولین بار درهاى این بخش از انرژى خود را به روى سرمایه گذاران خارجى باز کرد. مجمع الجزایر اندونزى متشکل از 17000 جزیره کوچک و بزرگ که پل اتصال مناطق آتشفشانى جنوب شرق آسیا موسوم به «حلقه آتش آسیا- پاسیفیک» محسوب مى شود، عملاً داراى بیشترین تعداد آتشفشان در جهان است. هم اینک برآورد مى شود که حدود 500 کوه آتشفشان در اندونزى وجود داشته باشد که 128تاى آنها هنوز فعال هستند؛ ضمن اینکه نام 65 تاى آنها در فهرست «آتشفشان هاى خطرناک» ثبت شده است.

اما چیزى که در این میان بیش از همه جلب نظر مى کند، تلالو این واقعیت مهم است که: وجود این تعداد آتشفشان ]اعم از فعال و غیرفعال[ باعث شده است تا اندونزى به عنوان تنها کشور بزرگى در جهان مطرح شود که قادر است 100 درصد برق مورد نیاز خود را از ذخایر پاکیزه و بى پایان «انرژى زمین گرمایى» (Geothermal Energy) استحصال کند. با این حال، پس از گذشت 20 سال از زمان تصویب قوانین احیا کننده و آغاز مراحل اکتشافى، امروزه فقط چند نیروگاه کوچک زمین گرمایى در اندونزى به چشم مى خورد که یکى از آنها نیروگاهى است که با سرمایه گذارى مستقیم یکى از شرکت هاى معین غول «شورون تگزاکو» به نام «آموسیس اندونزى» (Amoseas Indonesia Inc) احداث و راه اندازى شده است.

وضعیت نه چندان مناسب موجود به تدریج در حال تغییر کردن است. ژوئن گذشته، دولت اندونزى مفاد «پروتکل کیوتو» را که یک معاهده بین المللى با هدف کاستن از شتاب فعلى گرم شدن زمین است، رسماً به تصویب رساند و با این کار خود شرایط لازم را براى بهره مند شدن از میلیون ها دلار کمک اقتصادى در قالب اعتبارات و سوبسیدهاى مالى براى انجام پروژه هاى متعدد با هدف کاهش انتشار گازهاى گلخانه اى فراهم کرد. «آموسیس» درخواست حدود 5 میلیون دلار کمک اعتبارى را به دولت اندونزى ارائه کرده است که در صورت دریافت مبلغ یاد شده خواهد توانست طرح 100 میلیون دلارى توسعه فعالیت هاى پیشین خود را در محدوده آتشفشان درجات (Darajat) در جاوه غربى به مورد اجرا گذارد، و توان تولیدى نیروگاه فعال در آن منطقه را به بیش از دو برابر میزان کنونى و تا سطح 330 مگاوات برق افزایش دهد؛ این میزان برق (در صورت تحقق) براى رفع نیاز یک شهر متوسط به توان الکتریکى کافى خواهد بود. البته این کار، به رغم ابعاد وسیع اجرایى آن، کار چندان بزرگى نخواهد بود، اما در عین حال، گامى عملى به سوى احیاى طرح هاى اصیل نیروگاهى در زمینه «انرژى زمین گرمایى» در اندونزى محسوب خواهد شد.

اکنون و به فاصله هفت سال پس از بروز بحران اقتصادى ویران کننده در آسیا که تأثیر مستقیمى بر روند اجرایى طرح تاسیس 11 نیروگاه زمین گرمایى در اندونزى با هدف تولید 3417 مگاوات برق داشت و آن را به طور کامل نابود کرد. به نظر مى رسد که مقامات حکومتى بلندپایه این کشور از جمله خانم «مگاواتى سوکارنوپوترى» رئیس جمهور پیشین اندونزى نهایتاً انجام تغییراتى را در نوع نگاه عمومى به این قضیه لازم دانسته اند. بهره بردارى از توان حرارتى نهفته در اندرون یک آتشفشان دربردارنده مراحلى از قبیل حفر چاه هاى عمیق با هدف دستیابى به بخارات آب داغى است که بر اثر جابه جایى مواد مذاب در اعماق زمین ایجاد مى شود؛ خطرپذیرى یا ریسک این قبیل طرح ها نسبتاً بالا و دوره بازگشت سرمایه آنها نیز طولانى است. وقتى بحران اقتصادى سال 1997 موجبات سرنگونى حکومت دیکتاتورى «سوهارتو» رئیس جمهور اسبق اندونزى را فراهم ساخت و اقتصاد این کشور را در گرداب عظیمى فرو برد، 7 طرح از مجموع 11 طرح مقاطعه اى برنامه ریزى شده به حالت تعلیق درآمد. با وجود این، هم اکنون، چند تا از طرح هاى یازده گانه مذکور و در رأس آنها طرح نیروگاه زمین گرمایى «آموسیس» در دست بازسازى و احیا قرار دارند.

کمپانى هاى چند ملیتى نسبت به راه و روشى که «سوهارتو» در اقتصاد اندونزى برگزیده بود ایرادات و انتقادات فراوانى داشتند که برخى از آنها طى سالیان بعد مرتفع شد. تصویب یک قانون جدید در سال 2001 براى همیشه به «لزوم شراکت طرف هاى سرمایه گذار با شرکت نفت دولتى (Partamina) در زمینه اکتشاف منابع زمین گرمایى» پایان داد. طى دوران حاکمیت سوهارتو، دولت اندونزى همچنین مجریان و توسعه دهندگان طرح هاى ژئوترمال را مجبور مى ساخت تا حتماً یک شریک اندونزیایى را براى همکارى با خود برگزینند که این امر غالباً به معناى همکارى با یکى از پسران دیکتاتور به نام «تامى» بود. هم اکنون، «تامى» به جرم طرح ریزى توطئه قتل یک قاضى در زندان به سر مى برد، اما قانون شراکتى یاد شده همچنان به قوت خود باقى است. ضمناً، روند پرداخت سوبسیدهاى دولتى به برخى شرکت هاى خاص به منظور تسهیل شرایط آنها در مناقصه هاى عمومى باعث ایجاد سوءظن شدید نسبت به عملکرد مقامات حکومتى شده است. همانطورى که «امیل سلیم» وزیر پیشین محیط زیست اندونزى هشدار مى دهد، «تا وقتى که این قبیل تبعیض ها و جانبدارى ها به طور کامل از جامعه سنتى اندونزى رخت برنبندند، هیچ تغییر عمده اى در وضعیت بهره بردارى از منابع انرژى زمین گرمایى رخ نخواهد داد.»

«آموسیس» در سال 1984 قراردادى را با شرکت نفت دولتى اندونزى به منظور احداث یک نیروگاه زمین گرمایى در محدوده آتشفشان «درجات» منعقد کرد، اما جالب اینجاست که هنوز موفق به جبران هزینه سرمایه گذارى اولیه خویش نشده است. مقامات این شرکت مى گویند که اجراى طرح هاى بعدى «آموسیس» در گرو دریافت اعتبارات لازم در چارچوب «معاهده کیوتو» است؛ نیروگاه هاى زمین گرمایى در مقایسه با نیروگاه هایى که از زغال سنگ به عنوان سوخت خام اولیه استفاده مى کنند 1800 بار و در مقایسه با نیروگاه هاى نفت- سوز 1600 بار کمتر دى اکسید کربن تولید مى کنند. اکنون، بار دیگر، به نظر مى رسد که بوروکراسى حاکم بر سیستم ادارى اندونزى در حال به تعویق انداختن طرح هاى توسعه اى در زمینه نیروگاه هاى زمین گرمایى است؛ اندونزى تازه باید آژانسى را به منظور برطرف ساختن موانع اجرایى بر سر راه توسعه این قبیل نیروگاه ها تأسیس کند، همچنان که سازمان ملل متحد باید سیستمى را به منظور تخصیص اعتبارات لازم براى اجراى طرح هاى داراى توجیه اقتصادى در اندونزى راه اندازى نماید. شاید سال ها یا حتى دهه ها به طول بیانجامد که کشورى همچون اندونزى بتواند از سد موانع موجود عبور کرده و انرژى لازم را از منابع حاصل از فعالیت آتشفشان هاى متعددش استحصال کند.

کلمات کلیدی: فیزیک حالت جامد


نوشته شده توسط مهدی 86/3/20:: 7:46 عصر     |     () نظر
<   <<   16   17   18   19   20   >>   >