سیاره شناسان دانشگاه ایالتی واشنگتن آمریکا می گویند ارتفاعات سیاره زهره پوشیده از لایه ای "برفکی" از جنس فلزات است. به گفته دانشمندان از آنجا که سطح زهره از حرارت کافی برای ذوب کردن سرب برخوردار نیست، فلزات بخار شده و در محیط سردتر ارتفاعات آن منجمد می شود. مشاهدات راداری گذشته توسط فضاپیماهای گردنده در مدار زهره نشان داده بود که ارتفاعات این سیاره به شدت خاصیت انعکاسی دارد. کشف تازه می تواند علت این پدیده را توضیح دهد. محاسبات دقیق، که قرار است در نشریه "آیکاروس" منتشر شود، حاکیست که سرب و بیسموت به پوسته زهره حالتی فلزی و براق می دهد.
تپه های درخشان
بسیاری از فرهنگ ها و تمدن های جهان، زهره را که اغلب به صورت یک نقطه روشن و نورانی به هنگام سپیده دم یا حوالی غروب در افق پدیدار می شود، مظهر زیبایی می دانند. اما هرچند زهره تقریبا به اندازه زمین است، مجاورت آن به خورشید ماهیتی کاملا متفاوت به آن می بخشد. جو ضخیم زهره که عمدتا از دی اکسید کربن تشکیل شده است، باعث ایجاد شرایط گلخانه ای شدیدی می شود که اشعه خورشید را در درون خود به تله می اندازد. به این ترتیب سطح سیاره داغ می شود و حرارت آن به طور متوسط به 467 درجه می رسد. همچنین فشار سطح زهره 90 برابر فشار سطح زمین است. تنها با استفاده از رادار می توان به آنچه در زیر ابرهای کدر زهره نهفته است نظر انداخت و چندین ماموریت فضایی تاکنون به کمک رادار مطالعاتی را از مدار زهره انجام داده اند که عمده ترین آنها ماموریت کاوشگر "ماژلان" در فاصله سال های 1991 تا 1994 بود. تصاویر ماژلان منجمان را به حیرت انداخت، چرا که برای نخستین بار توانستند جزئیات زیادی را در سطح زهره مشاهده کنند. آن عکس ها نشان می داد که این سیاره پوشیده از علائم آتشفشانی نظیر دشت های وسیعی از گدازه ها، میادینی از گنبدهای کوچکی از جنس مواد مذاب و آتشفشان های بزرگ است. اما این تصاویر باعث سردرگمی دانشمندان نیز شد. به نظر می رسید که بخش هایی از ارتفاعات زهره از درخشندگی نامتعارفی برخوردار است و تشعشعات راداری را خیلی بهتر از مناطق پست تر منعکس می کند. برای توضیح این پدیده چندین نظریه مطرح شد که از آن جمله نظریه وجود لایه ای فلزی (به خصوص تلوریوم) بود. پوسته سربی این نظریه می گوید که حرارت بالای لایه های پایین تر زهره باعث می شود هر فلزی بخار شود و تنها به صورت مه ای از فلزات وجود داشته باشد. تنها در ارتفاعات بالاتر و خنک تر است که این فلزات منجمد شده، و یک لایه نازک و به شدت صیقلی تشکیل می دهند. لورا شافر و بروس فگلی از دانشگاه واشنگتن در سن لوئیس با استفاده از محاسبات شیمیایی شامل 660 ترکیب مختلف فلزی نتیجه گیری کرده اند که نه فلز تلوریوم، بلکه سرب معمولی احتمالا عامل این پدیده است. پژوهشگران تخمین می زنند که تشکیل این پوسته در ارتفاعات زهره چیزی میان چند هزار سال تا چند میلیون سال طول کشیده است.
کلمات کلیدی: اختر فیزیک
آژانس فضانوردی آمریکا می گوید که آن بخش از مریخ که کاوشگر آپورچینی در آن فرود آمده است زمانی زیر آب بوده است.
مریخ نورد آپورچونیتی (فرصت) بیش از یک ماه قبل در گودال کوچکی در مجاورت خط استوای مریخ در منطقه ای که به "مریدیانی پلنوم" موسوم است فرود آمد.
ناسا می گوید در صخره های این ناحیه که لایه لایه هستند، نشانه های غیرقابل تردیدی از تماس آنها با مقدار زیادی آب در گذشته به چشم می خورد.
استیو اسکوایرز، پژوهشگر دانشگاه کورنل و محقق اصلی تجهیزات علمی کاوشگر آپورچونیتی گفت: "این صخره ها به وسیله آب مایع چنین حالتی پیدا کرده است و ممکن است اصلا زیر آب تشکیل شده باشد."
وی گفت تیم تحت نظر او به وسیله دوربین، طیف سنج و ابزارهای مکانیکی آپورچونیتی این بستر صخره ای را به دقت تجزیه و تحلیل کرده است.
وی در یک کنفرانس خبری ویژه در مقر ناسا در واشنگتن دی سی گفت: "آیا این صخره ها با چیزی در تماس بوده اند، آیا به وسیله آب مایع تغییر شکل داده اند؟ پاسخ این سوال قطعا مثبت است."
وی گفت این نتیجه گیری را می توان به وسیله چندین رشته شواهد کلیدی تایید کرد، که از آن جمله حضور سولفات ها و سنگریزه های کروی در این صخره ها که احتمالا در آب شکل گرفته اند است.
مشخصات ظاهری صخره ها، از جمله فرورفتگی هایی که محل رشد مواد بلوری است نیز به اثبات این موضوع کمک می کند.
پروفسور اسکوایرز گفت: "هدف این ماموریت این بود که به مریخ برویم و ببینیم آیا دارای محیطی قابل سکونت است یا نه."
"به اعتقاد ما این نقطه از مریخ برای مدتی در گذشته، محل حضور آب های سطحی بوده است که می توانسته برای موجودات زنده مناسب باشد. البته این بدان معنی نیست که حیات قطعا در آنجا وجود داشته."
آپورچونیتی و کاوشگر دوقلوی آن، اسپیریت (روح)، توسط گروهی از دانشمندان و مهندسان از آزمایشگاه رانش جت در پاسادینای کالیفرنیا کنترل می شود.
اسپیریت روز 4 ژانویه بر سطح مریخ فرود آمد. آپورچونیتی روز 25 ژانویه در منطقه دیگری بر مریخ نشست.
کلمات کلیدی: اختر فیزیک
کلمات کلیدی: اختر فیزیک
مقدمه:
یکی از عجیب ترین کشفیات انسان دسترسی به فضا است که پیچیدگی و مشکلات خاص خود را دارد. راه یابی به فضا پیچیده است، چرا که باید با بسیاری از مشکلات روبرو شد. مثلا:
- وجود خلا در فضا
- مشکلات گرما و حرارت
- مشکل ورود مجدد به زمین
- مکانیک مدارها
- ذرات و باقی مانده های فضا
- تابش های کیهانی و خورشیدی
- طراحی امکانات برای ثابت نگه داشتن اشیا در بی وزنی
ولی بزرگترین مشکل ایجاد انرژی لازم برای بالا بردن فضاپیما از زمین است که برای درک این موضوع باید به بررسی طرز کار موتورهای موشک پرداخت.
در یک دیدگاه ساده، می توان موتورهای موشک را به آسانی و با هزینه ای نسبتا کم طراحی کرد و حتی آن را به پرواز درآورد اما اگر بخواهیم مسئله را در سطح کلان بررسی کنیم با مشکلات و پیچیدگی های بسیاری مواجه هستیم و این موتورهای موشک (و به خصوص سیستم سوخت آن ها) آنقدر پیچیده است که تا به حال تنها سه کشور توانسته اند با استفاده از این فناوری انسان را در مدار زمین قرار دهند.
در این مقاله ما موتورهای موشک های فضایی را مورد بررسی قرار می دهیم تا با طرز کار و پیچیدگی های آن ها آشنا شویم.
نکات پایه ای:
عموما وقتی کسی درباره موتورها فکر می کند، خود به خود مطالبی درباره چرخش برایش تداعی می شود.برای مثال حرکت متناوب پیستون در موتور بنزینی که انرژی چرخشی برای به حرکت در آوردن چرخ ها را تولید می کند. و یا موتور الکتریکی که با تولید میدان الکتریکی که با تولید میدان مغناطیسی نیروی چرخشی برای پنکه یا سی دی رام تولید می کنند. موتور بخار هم به طور مشابه کار می کنند.
ولی موتور موشک از لحاظ ساختار متفاوت است. موتور موشک ها موتورهای واکنشی هستند.اساس کار موتور موشک برپایه ی قانون معروف نیوتون است که می گوید: "برای هر کنش واکنشی وجود دارد به مقدار مساوی ولی درجهت مخالف آن". موتور موشک نیز جرم را در یک جهت پرتاب می کند و از واکنش آن در جهت مخالف سود می برد.
البته تصور این اصل (پرتاب جرم و سود بردن از واکنش) ممکن است در ابتدا کمی عجیب به نظر بیاید، چرا که در عمل بسیار متفاوت می نمایاند. انفجار، صدا و فشار چیزهایی است که در ظاهر باعث حرکت موشک می شود و نه "پرتاب جرم".
بگذارید تا با بیان چند مثال تصویری بهتر از واقعیت را روشن کنم:
● اگر تا به حال با اسلحه ی(به خصوص سایز بزرگ آن) shotgun شلیک کرده باشید، متوجه می شوید که ضربه ی بسیار قوی ای، با نیروی بسیار زیاد به شانه شما وارد می کند.
یک اسلحه مقدار 1 انس فلز را به یک جهت و با سرعت 700 مایل در ساعت شلیک می کند و در واکنش شما را به عقب حرکت می دهد.
● اگر تا به حال شیر آتش نشانی را دیده باشید، متوجه می شوید که برای نگه داشتن آن باید نیروی بسیار زیادی را صرف کنید (اگر دقت کرده باشید گاهی 2 یا 3 آتش نشان یک شیر را نگه می دارند) که در این جا شیر آتش نشانی مثل موتور موشک عمل می کند.
شیر آتش نشانی، آب را در یک جهت پرتاب میکند و آتش نشان ها از نیرو و وزن خود استفاده می کنند تا در برابر واکنش آن مقاومت کنند. اگر آن ها اجازه بدهند تا شیر رها شود، شیر به این طرف و آن طرف پرتاب می شود.
حال اگر آتش نشان ها روی یک اسکیت برد ایستاده باشند شیر آتش فشانی آن ها را با سرعت زیادی به عقب می راند.
● اگر یک بادکنک را باد کنید و آن را رها کنید، بادکنک به پرواز در می آید، تا وقتی که هوای داخل آن به طور کامل خالی شود. پس می توان گفت که شما یکم موتور موشک ساخته اید. در این جا چیزی که به بیرون پرتاب می شود مولکول های هوای درون بادکنک هستند.
بسیاری از مردم فکر می کنند که مولکول های هوا اهمیتی ندارند، در حالی که اینطور نیست. هنگامی که شما به آن ها اجازه می دهید تا از دریچه بادکنک به بیرون پرتاب شوند، بر اثر واکنش به وجود آمده بادکنک به جهت مخالف پرتاب می شود.
در ادامه برای درک بهتر موضوع، به مثالی دقیق تر اشاره می کنم:
● سناریوی توپ بیسبال در فضا:
شرایط زیر را تصور کنید،
مثلا شما لباس فضانوردان را پوشیده اید و در فضا در کنار فضاپیما معلق مانده اید و چندین توپ بیسبال در دست دارید. حال اگر شما توپ بیسبال را پرتاب کنید، واکنش آن بدن شما را به جهت مخالف توپ حرکت می دهد.
سرعت شما پس از پرتاب توپ به وزن توپ و شتاب وارده بستگی دارد. همانطور که می دانیم حاصلضرب جرم در شتاب برابر نیرو است، یعنی:
F=m.a
همچنین میدانیم که هر نیرویی که شما به توپ وارد کنید، توپ نیز نیرویی مساوی ولی در جهت مخالف به بدن شما وارد میکند که همان واکنش است. پس می توان گفت:
m.a=m.a
حال فرض می کنیم که توپ بیسبال 1 کیلو گرم وزن داشته باشد و وزن شما و لباس فضایی هم 100 کیلوگرم باشد. پس با این حساب اگر شما توپ بیسبال را با سرعت 21 متر در ساعت پرتاب کنید. یعنی شما با دست خود به یک توپ بیسبال 1 کیلو گرمی، شتابی وارد کرده اید که سرعت 21 متر در ساعت گرفته است. واکنش آن روی بدن شما تاثیر می گذارد، ولی وزن بدن شما 100 برابر توپ بیسبال است. پس بدن شما با 100/1 سرعت توپ بیسبال (یا 0.21 متر بر ساعت) به عقب حرکت می کند.
حال اگر شما می خواهید از توپ بیسبال خود قدرت بیش تری بگیرید، شما دو انتخاب دارید: افزایش جرم یا افزایش شتاب وارده
شما می توانید یا یک توپ سنگین تر پرتاب کنید و یا اینکه شما می توانید توپ بیسبال را سریع تر پرتاب کنید (شتاب آن را افزایش دهید)، و این دو تنها کارهایی است که می توانید انجام دهید.
یک موتور موشک نیز به طور کلی جرم را در قالب گازهای پرفشار پرتاب می کند؛ موتور گاز را در یک جهت به بیرون پرتاب می کند تا از واکنش آن در جهت مخالف سود ببرد. این جرم از مقدار سوختی که در موتور موشک می سوزد بدست می آید.
عملیات سوختن به سوخت شتاب می دهد تا از دهانه خروجی موشک با سرعت زیاد بیرون بیاید.
وقتی سوخت جامد یا مایع می سوزد و به گاز تبدیل می شود، جرم آن تغییر نمی کند بلکه تغییر در حجم آن است. یعنی اگر شما مقدار یک کیلو سوخت مایع موشک را بسوزانید مقدار یک کیلو جرم با حجمی بیشتر، از دهانه خروجی موشک با دمای بالا و سرعت زیاد خارج می شود. عملیات سوختن، جرم را شتاب می دهد.
بیایید تا بیش تر درباره ی نیروی پرتاب بدانیم:
نیروی پرتاب:
قدرت موتور یک موشک را نیروی پرتاب آن می گویند. نیروی پرتاب در آمریکا به صورت
(پوند) ponds of thrust
و در سیستم متریک با واحد نیوتون شناخته شده است (هر 4.45 نیوتون نیروی پرتاب برابر است با 1 پوند نیروی پرتاب).
هر یک پوند نیروی پرتاب (4.45 نیوتون) مقدار نیروی است که می تواند یک شی 1 پوندی (453.59 گرم) را در حالت ساکن مخالف نیروی جاذبه زمین نگه دارد.
بنابر این در روی زمین شتاب جاذبه 21 متر در ساعت در ثانیه (32 فوت در ثانیه در ثانیه) است.
کلمات کلیدی: ترمو دینامیک
کلمات کلیدی: فیزیک حالت جامد