سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دنیا را بران که محبّت دنیا، کور و کر و لال می کند و سرفرازان را خوار . [امام علی علیه السلام]
وبلاگ تخصصی فیزیک
پیوندها
وبلاگ شخصی محمدعلی مقامی
* مطالب علمی *
ایساتیس
آقاشیر
.: شهر عشق :.
جملات زیبا
تعقل و تفکر
دکتر رحمت سخنی
بیگانه ، دختری در میان مردمان
تا ریشه هست، جوانه باید زد...
اس ام اس عاشقانه
خاطرات خاشعات
اس ام اس سرکاری اس ام اس خنده دار و اس ام اس طنز
وسوسه عقل
پرهیزکار عاشق است !
فروش و تعمیر موبایل در استان یزد
آموزش
وبلاگ تخصصی کامپیوتر
هک و ترفند
فروش و تعمیر موبایل در استان یزد
انجمن فیزیک پژوهش سرای بشرویه
عاشقان خدا فراری و گریزان به سوی عشق و حق®
وبلاگ عشق و محبت ( اقا افشین)
باید زیست
دست نوشته های دو میوه خوشمزه
در دل نهفته ها
روزگاران(حتما یه سری بهش بزن ضرر نمی کنی)
فقط برای ادد لیستم...سند تو ال
تجربه های مدیریت
سولات تخصصی امتحان دکترا دانشگاه آزاد
سولات تخصصی امتحان دکترا دانشگاه آزاد
ارزانترین و بزرگترین مرکز سوالات آزمون دکترا
عکس و اس ام اس عشقولانه
دانلود نرم افزار های روز دنیا
شاهرخ
مکانیک هوافضا اخترفیزیک
مکانیک ، هوافضا ،اخترفیزیک
وبلاگ تخصصی فیزیک و اختر فیزیک
وبلاگ تخصصی فیزیک جامدات
همه با هم برای از بین نرفتن فرهنگ ایرانی
انتخاب
فیزیک و واقعیت
ترجمه متون کوتاه انگلیسی
دنیای بیکران فیزیک
آهنگ وبلاگ

  چاندرا ابرهای بسیار داغ یک باقی مانده ابرنواختری را آشکار کرد.تلسکوپ فضایی پرتو ایکس چاندرا تصویر جدیدی از بقایای ابرنواختر DEML71 و ابرهای داغ مرکزی آن آشکار کرده است. این ابرنواختر از نوع Ia است که در اثر انفجار یک کوتوله سفید به وجود می آید. در تصویر چاندرا ابرهایی از مولکول های داغ آهن و سیلیکون آشکار شده است که یک سیستم ثانویه آن را احاطه کرده است. این ابر ثانویه در تصاویر نورمریی که با استفاده از صافی Ha تهیه شده است، مشخص است. این باقی مانده نواختری، نمونه ای از یک سیستم دارای شوک دوگانه است. مرز مشخص مواد در این سحابی و تفاوت دمای دو ناحیه آن (که تحت تاثیر دو موج ضربه قرار گرفته اند) باعث شده است تا دانشمندان بتوانند جرم و ترکیب موادی که در این انفجار در فضا پراکنده می شوند را آشکار کنند. مطابق محاسبه دانشمندان، جرمی معادل جرم خورشید در اثر این انفجار به فضا وارد شده است و ابری مرکزی با دمای 10 میلیون درجه را ایجاد کرده است. کوتوله سفید مرکزی به وجود آورونده این سحابی احتمالا چند هزار سال پیش مشخص شده بود.

 


کلمات کلیدی: اختر فیزیک


نوشته شده توسط مهدی 86/3/20:: 7:44 عصر     |     () نظر
  هابل تصویری بدیع از سحابی تخم مرغ به دست داده است که به شکل مجازی رنگ آمیزی شده است
نمای زیبای فوق ، منظره ای از پوسته ای غبار آلود است که ستاره ای کهنسال را در برگرفته . این لایه های غبار حدود یک دهم سال نوری در اطراف این ستاره پراکنده شده و با به وجود آوردن حلقه هایی در اطراف آن ساختاری پیاز مانند به این سحابی داده است.یک کمربند ظریف تر از غبار نیز تقریبا از مرکز تصویر و عمود بر آن به سوی ما خارج شده است و دو شعاع نوری نیز از مرکز ستاره محو شده مرکزی خارج شده و مسیر خود در غبار را روشن کرده است همانند پرتو چراغ قوه ای که د راتاقی غبار آلود از خود رد به جا می گذارد.استفاده از رنگ آمیزی مجازی که در این تصویر استفاده شده است باعث شده است تا نحوه انعکاس نور از ذرات غبار اطراف این ستاره به شکل واضح آشکار شود.

دوربین پیشرفته هابل مجهز به فیلترهای پلاریزه است که از آنها در تهیه این تصویر استفاده شده است . با کمک سه فیلتر پلاریزه متفاوت نور رسیده از این سحابی در سه زاویه خاص پلاریزه شده و هردسته با یکی از رنگهای آبی، قرمز و سبز نمایش داده شده است.بخشهای مرکزی اسن سحابی تقریبا سفید به نظر می رسد. علت این مساله وجود ستونی از غبار است که روبه ما قرار دارد و باعث می شود تا نور حاصل از ستاره چندین با و قبل از اینکه به ما برسد دچار شکست شود. نظیر این اتفاق زمانی که در کحیطی غبار آلود از یک صافی پلاریزه استفاده می کنید نیز رخ می دهد.با بررسی قطبش نور این سحابی دانشمندان می توانند به اطلاعات وسیعی از خواص فیزیکی موادی که این پرتوها را بازتاب داده است ، دست یابند.کثر این مواد را کربنی تشکیل داده است که در اثر همجوشی هسته ای در قلب ستاره تشکیل شده و سپس در فضا پراکنده شده است.این ذرات غبار، احتمالا در آینده در شکل دهی به ستاره ها و یا حتی سیاره های جدید مشارکت خواهند داشت. سحابی تخم مرغ در فاصله 3000 سال نوری و در صورت فلکی ماکیان (دجاجه) قرار دارد.


کلمات کلیدی: اختر فیزیک


نوشته شده توسط مهدی 86/3/20:: 7:42 عصر     |     () نظر
  تلسکوپ فضایی هابل تصاویری از یک ستاره مخابره کرده است که انفجاری غیر عادی دارد. در دی ماه سال 1380 ، ستاره ای در صورت فلکی کم فروغ تک شاخ ، به ناگاه به درخششی معادل 600000 برابر خورشید رسید و رکورد درخشانترین ستاره کهکشان ما را از آن خود کرد. این ستاره که در فاصله 200 سال نوری از زمین قرار دارد، اندکی بعد به حالت اولیه و کم فروغ خود برگشت اما این اول ماجرا بود. هابل به شکار این ستاره رفت و جزییات بسیار ارزشمندی را از پدیده موسوم به پژواک نوری یا Light echo در اطراف این ستاره آشکار کرد. با کمک این پدیده و جزییاتی که به لطف هابل از این ستاره در اختیار داریم ، اخترشناسان خواهند توانست برای اولین بار و به شکل طبیعی ساختار گاز و غبار اطراف این ستاره غول پیکر را به شکل کامل و سه بعدی تهیه کنند.

آخرین باری که مورد مشابهی در کهکشان ما اتفاق افتاد و نور پژواک یافته از بین توده های غباری که اطراف ستاره مادررا فراگرفته بودندبه زمین رسید سال 1936 میلادی بود، سالها پیش از آنکه هابل به کمک ما بیاید و بتوانیم درکی درست را نسبت به سرزمین هیچستان و غبار آلود محیط میان ستاره ای به دست آوریم.

در مورد این ستاره که V838 Mon نامیده می شود نور حاصل از انفجار ستاره پس از آنکه از مبدا خود حرکتش را آغاز کرد به لایه های غباری که اطراف ستاره را در بر گرفته است برخورد می کند و باز تاب آن از این لایه های غبار با اختلاف فازی نسبت به نور اصلی که در اثر انفجار مستقیما به سمت ما آمده بود ، به زمین می رسد. بنابراین به دلیل این لختلاف فاز ما می توانیم در یک بازه زمانی طولانی تصویری حقیقی و سه بعدی از لایه ای غبار اطراف ستاره را به دست آوریم . این ستاره آن قدر درخشان است که می تواند لایه های غبار اطراف خود را روشن کند و بازتاب ایجاد شده به زمین برسد. وضوح تصاویر هابل به ما کمک می کند تا امکان تهیه این اسکن سه بعدی فراهم آید. انفجار V 838 Mon از جهاتی شبیه به یک انفجار نواختری متداول است.. در یک انفجار نواختری عادی یک ستاره معمولی هیدروژن خود را به سوی کوتوله سفید همدم خود روان می سازد . این انتقال جرم تا نجا ادامع می یابد که کوتوله سفید دیگر تحمل آن را نداشته و همانند یک بمب هیدروژنی عظیم منفجر شود و هسته ای با دمای چندصد هزار درجه از خود به جا گذارد. در مورد انفجار V838 Mon ستاره لایه های خخارجی خود را از دست نمی دهد بلکه به شکل غیر معمولی گسترش پیدا می کند آن قدر عظیم که شاید دمای سطح آن قابل مقایسه با دمای یک لامپ روشنایی باشد.این رفتار منحصر به فرد بسیار غیر معمول است و تیم تحقیقاتی این پروژه که رصدهای خود رازیر نظر هوارد بوند به انجام رسانده بودند، راهی مشکل را برای درک ماهیت واقعی این پدیده پیش رو دارند.به ویژه که همانطر که گفته شداین رفتار بر مبنای نظریه های موجود در خصوص انفجارهای نواختری قابل توضیح نیست.به ویژه که برخی از رفتارهای این ستاره مشابه ستاره های سالخورده و ناپایداری است که اصطلاحا متغیرهای انفجاری نامیده می شوند. ستارگانی که به گونه ای ناگهانی و غیر قابل پیش بینی درخشان می شوند..

ساختار دایره ای شکل این پژواک نوری هم اکنون قطری معادل دو برابرقطر ظاهری مشتری را در آسمان شب اشغال کرده است.اخترشناسان انتظار دارند گسترش این ستاره تا آنجا امتداد پیدا کند که آنها بتوانند دورترین ناحیه غبار این مجموعه را نیز رصد کنند و به این ترتیب اسکن سه بعدی آنها نیز تکمیل شود. بنابراین این ستاره در طول این دهه سوژه مناسبی برای رصدهای دقیق خواهد بود.


کلمات کلیدی: اختر فیزیک


نوشته شده توسط مهدی 86/3/20:: 7:42 عصر     |     () نظر
 طیف نور گسیل شده از بخار هر عنصر را طیف اتمی آن عنصر می‌نامند. پس می‌توان گفت که طیف اتمی عنصرهای مختلف با هم تفاوت دارد.

دیدکلی

همانطور که می‌دانیم نیوتون برای نخستین بار با گذراندن نور خورشید از منشور ، طیف نور سفید را تشکیل داد. نیوتون نشان داد که نور سفید آمیزه‌ای از رنگهای مختلف است و گسترده طول موجی این رنگها از 0.4 میکرومتر (بنفش) تا 0.7 میکرومتر (قرمز) است. طیف نور سفید یک طیف پیوسته است. به همین ترتیب می‌توان طیف هر نوری را توسط پاشندگی در منشور شناسایی کرد. اما علت اینکه در طیف اتمی خطوط مختلفی دیده می‌شود، چیست؟

خطوط طیفی

طیف اتمی مستقیما به ترازهای انرژی اتم نسبت داده می‌شود. هر خط طیفی متناظر یک گذار خاص بین دو تراز انرژی یک اتم است. پس آنچه در طیف نمایی دارای اهمیت است، تعیین ترازهای انرژی یک اتم به کمک اندازه گیری طول موجهای طیف خطی گسیل شده از اتمها است. پایین ترین تراز انرژی ، حالت پایه و همه ترازهای بالاتر حالتهای برانگیخته نامیده می‌شوند. موقعی که یک اتم از حالت بر انگیخته بالاتر به یک حالت برانگیخته پایین تر گذاری را انجام می‌دهد. یک فوتون متناظر به یک خط طیفی گسیل می‌شود.

طیف نشری

اگر جسمی بتواند نور تولید کند و نور تولید شده را از منشوری عبور دهیم، طیفی بدست می‌آید که طیف نشری نامیده می‌شود. اگر رنگهای طیف حاصل بهم متصل باشند، طیف نشری اتصالی و اگر فاصله‌ای بین آنها باشد، طیف نشری انفصالی یا خطی می‌نامند. به عنوان مثال لامپ حاوی بخار بسیار رقیق را در نظر بگیرید. این لامپ بصورت لوله باریک شیشه‌ای است که درون آن یک گاز رقیق در فشار کم وجود دارد.

دو الکترود به نامهای کاتد و آند در دو انتهای لوله قرار دارند. اگر بین این دو الکترود ، ولتاژ بالایی برقرار شود، اتمهای گاز درون لامپ شروع به گسیل نور می‌کنند. اگر این بخار مربوط به بخار جیوه باشد، این گسیل به رنگ نیلی - آبی است. اگر این نور را از منشور بگذرانیم و طیف آن را تشکیل دهیم می‌ینیم که این طیف پیوسته نیست. بلکه تنها از چند خط رنگی جدا از هم با طول موجهای معین تشکیل شده است.

طیف جذبی

در سال 1814 میلادی فرانهوفر فیزیکدان آلمانی کشف کرد که اگر به دقت به طیف خورشید بنگریم، خطهای تاریکی در طیف پیوسته آن مشاهده خواهیم کرد. این مطلب نشان می‌دهد که بعضی از طول موجها در نوری که از خورشید به زمین می‌رسد، وجود ندارد و به جای آنها ، در طیف پیوسته نور خورشید خطهای تاریک (سیاه) دیده می‌شود. اکنون می‌دانیم که گازهای عنصرهای موجود در جو خورشید ، بعضی از طول موجهای گسیل شده از خورشید را جذب می‌کنند و نبود آنها در طیف پیوسته خورشید به صورت خطهای تاریک ظاهر می‌شود. در اواسط سده نوزدهم معلوم شد که اگر نور سفید از داخل بخار عنصری عبور کند و سپس طیف آن تشکیل شود، در طیف حاصل خطوط تاریکی ظاهر می‌شود. این خطوط توسط اتمهای بخار جذب شده‌اند.

طیف اتمی از دیدگاه فیزیک کلاسیک

درک ساز و کار جذب و گسیل نور بوسیله اتمها از دیدگاه فیزیک کلاسیک آسان است. زیرا بنابر نظریه‌های کلاسیکی یک اتم در صورتی نور گسیل می‌کند که به طریقی مانند برخورد با سایر اتمها یا توسط میدان الکتریکی به الکترونهای آن انرژی داده شود، در نتیجه الکترونها با به دست آوردن انرژی ارتعاش می‌کنند و امواج الکترومغناطیس بوجود می‌آورند، یعنی نور گسیل می‌کنند. اما این که چرا اتمهای همه عنصرها موج الکترومغناطیسی با طول موجهای یکسان نمی‌کنند و این که چرا هر عنصر طول موج خاص خود را دارد، ا ز دیدگاه فیزیک کلاسیک قابل توجیه نیست.

در مورد جذب نور هم ، از دیدگاه فیزیک کلاسیک ، می‌توان گفت که وقتی نور به یک اتم می‌تابد، نوسان میدان الکتریکی ناشی از نور فروری باعث می‌شود که الکترونهای اتم شروع به ارتعاش کنند و نور فرودی را جذب کنند. ولی باز هم در این دیدگاه هیچ توجیه قانع کننده‌ای برای این که چرا هر عنصر تنها طول موجهای خاصی را که مشخصه آن عنصر است جذب می‌کند و بقیه طول موجها را جذب نمی‌کند؟ وجود ندارد.

رابطه ریدبرگ - بالمر

طیف اتمی هیدروژن ، اولین طیفی بود که بطور کامل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. آنگستروم تا سال 1885 میلادی طول موجهای چهار خط از طیف اتم هیدروژن را با دقت زیاد اندازه گرفت. بالمر که یک معلم سوئیسی بود، وی این اندازه گیریها را مطالعه کرد و نشان داد که طول موج خطهای این طیف را می‌توان با دقت بسیار زیاد بدست آورد. توفیق بالمر در خصوص یافتن رابطه‌ای برای خطهای طیف اتم هیدروژن در ناحیه مرئی موجب شد، که تلاشهای بیشتری در جهت یافتن خطوط دیگر طیف اتم هیدروژن صورت گیرد. کار عمده در زمینه جستجو برای طیف کامل اتم هیدروژن توسط ریدبرگ در حدود سال 1850 میلادی انجام شد.

نتیجه

1. هم در طیف گسیلی و هم در طیف جذبی هر عنصر ، طول موجهای معینی وجود دارد که از ویژگیهای مشخصه آن عنصر است. یعنی طیفهای گسیلی و جذبی هیچ دو عنصری مثل هم نیست.

2. اتم هر عنصر دقیقا همان طول موجهایی از نور سفید را جذب می‌کند که اگر دمای آن به اندازه کافی بالا رود و یا به هر صورت دیگر بر انگیخته شود، آنها را تابش می‌کند.


کلمات کلیدی: فیزیک نوین


نوشته شده توسط مهدی 86/3/20:: 7:41 عصر     |     () نظر
 در جهان از عمر رسمى رشته هواشناسى بیش از یک قرن مى گذرد. این رشته در ایران نیز سابقه زیادى دارد. اما مردم ما اعتماد چندانى به این سازمان ندارند. امروزه اگر اعلام شود وضعیت هوا آفتابى است مردم با چتر از خانه ها بیرون مى آیند. جالب تر این که بیشتر مواقع آن روز هواى آفتابى خواهیم داشت. دلیل این همه خطا چیست و براى اصلاح آن چه راهى وجود دارد؟

اهمیت هواشناسى

محمد شاملو کارشناس سازمان هواشناسى مى گوید: «هواشناسى علمى است که در رابطه با وضعیت فیزیکى هوا بحث مى کند نظیر میزان ابر، سرعت باد، سمت باد، تشعشع زمین، تشعشع خورشید و.... هواشناسى از جنبه هاى مختلفى حایز اهمیت است. شروع مسائل هواشناسى زمانى بود که بشر قابلیت پرواز پیدا کرد. اعلام وضع هوا، اندازه گیرى سرعت باد و سمت باد براى پرواز ضرورى است. با پیشرفت علم و تکنولوژى، هواشناسى براى کشتیرانى اهمیت پیدا کرد. در صنعت و کشاورزى به ویژه در کشاورزى بحث هاى آمارى هواشناسى مهم هستند. در زمینه بهداشت برخلاف تصور عمومى بیشتر مسائل زیست محیطى هوا مطرح است. بنابراین سازمان هواشناسى زیاد دخیل نیست. در مسائل مربوط به بهداشت با همکارى سازمان هاى دیگر نظیر سازمان ترافیک بخش اعظم کارها انجام مى شود.»

پیش بینى 24 ساعت آینده وضعیت هوا

هیچ رشته اى مانند رشته هواشناسى با حیات موجودات در ارتباط نیست. هوایى که در هر دم و بازدم موجودات زنده را به زندگى وصل مى کند. همین هوا به طور مداوم در حال تغییر است. شاملو مى گوید: «یک سازمان جهانى مسئول پى گیرى وضعیت هوا است. سازمان هواشناسى جهانى که کشورهاى عضو سازمان ملل در آن عضویت دارند براساس نیازهاى سازمان ها و کشورها ایستگاه هایى را در همه جاى دنیا تاسیس کرده اند که مبادله اطلاعات این ایستگاه ها ساعت به ساعت با مراکز هواشناسى کل دنیا انجام مى گیرد. بدون توجه به این که با کشور مزبور ارتباط سیاسى دارند یا ندارند.»

وضعیت ایران در جهان

ایران از لحاظ ساخت ابزارهاى هواشناسى نسبت به گذشته پیشرفت چندانى نکرده است. شاملو ضمن تایید این مسئله اظهار کرد: «در اغلب موارد ایران تجهیزات مورد نیاز خود را از خارج خریدارى مى کند و تعداد محدودى داخل کشور ساخته مى شوند. از لحاظ علمى کشور ما تقریباً مقام سوم را در آسیا دارد ولى در کل دنیا رتبه زیاد بالایى نداریم. البته در حال حاضر در دنیا تجهیزات اندازه گیرى تغییرى نکرده اند فقط از نظر تکنیکى بهتر شده و با کیفیت بهترى ساخته مى شود.»

درصد خطا در ایران

در ایران به پیش بینى هاى سازمان هواشناسى نمى توان اعتماد چندانى کرد. در بعضى قسمت هاى ایران این مشکل نمایان تر است. کارشناسى هواشناسى مى گوید: «پیش بینى در هر زمینه اى با خطا همراه است بنابراین در مسائل مرتبط با هواشناسى نیز صدق مى کند. طول مدت پیش بینى در ایجاد خطا موثر است. اگر مدت پیش بینى براى یک سال آینده در نظر گرفته شود معمولاً خطا بالاتر از 50 درصد مى شود. با محدود شدن فاصله زمانى درصد خطا کمتر مى شود. در ده سال اخیر ایران از خطاى زیر 60 درصد به خطاى کمتر از ده درصد رسیده است. در واقع براى پیش بینى هاى 48 ساعته و 72 ساعته خطاهایمان کمتر از گذشته شده است. دلایل این قضیه متنوع است. 1 _ علت اصلى این خطا موقعیت جغرافیایى ایران بوده که در یک روز چهار فصل را مى توان در کشور مشاهده کرد.

نظیر:

شمال ایران بارندگى

جنوب گرما

شرق جنوب

غرب هواى متعادل و تابستانى.


- وجود پستى و بلندى هاى زیاد در ایران به ویژه در تهران باعث شده است درصد خطا در تهران 9 تا 10 درصد باشد در حالى که خطا در قسمت هاى دیگر ایران 6 درصد است. به دلایل متعددى درصد خطا در تهران بالا است:

- شمار زیاد جمعیت تهران باعث شده در این شهر توجه مردم بر روى مسائل هواشناسى نسبت به جمعیت متمرکز در شهرستان ها بیشتر باشد.

- با توجه به وسعت تهران با کمبود تجهیزات مستقر در آن روبه رو هستیم. در کل تهران 15 ایستگاه هواشناسى داریم.

- وجود ساختمان ها و کارخانه هاى اطراف تهران، گرماى حاصل از تردد خودروها، آپارتمان هاى بلند و... باعث تفاوت چشمگیر هواى تهران نسبت به جاهاى دیگر ایران شده است.

در واقع گرماى حاصل از کارخانجات، ترافیک و... جو را لحظه به لحظه تحت تاثیر قرار مى دهند. به عنوان مثال روزى که در تهران با ترافیک شدید روبه رو هستیم تغییرات جوى سریع تر اتفاق مى افتد در مقایسه با روزى که این مسئله وجود ندارد. اگر از بالاى کوه هاى شمیران به تهران نگاه کنیم یک ابرسیاهى کل شهر را فراگرفته است به نحوى که بر روى ازن نیز اثراتى گذاشته است.

- با توجه به این که بخش اعظم کارهاى هواشناسى مربوط به هواپیمایى و کشتیرانى است، از طرفى این ایستگاه ها باید شرایط جهانى داشته باشند بنابراین ایستگاه ها در کنار فرودگاه ها و سواحل بر اساس یک فاصله استاندارد برپا مى شوند. در ایران این فاصله بیشتر از حد نرمال در نظر گرفته شده در حالى که مى توان ایستگاه هاى بیشترى احداث کرد. این ایستگاه هاى استاندارد از مرکز شهر فاصله دارند. بنابراین تفاوت دمایى حدود 4 تا 8 درجه بین مرکز شهر و ایستگاه استاندارد وجود دارد. دماى ایستگاه استاندارد براى مردم اعلام مى شود. بنابراین مردم مستقر در قسمت هاى دیگر اختلاف دما را مشاهده خواهند کرد.»

دلیل عدم استفاده از باران مصنوعى

در کشورهاى پیشرفته براى رفع آلودگى هوا از باران مصنوعى استفاده مى شود. با توجه به این که در تهران با مشکل حاد جوى روبه رو هستیم چرا از باران هاى مصنوعى استفاده نمى شود؟ کارشناس هواشناسى مى گوید: «باران مصنوعى هزینه هنگفتى دارد. یک باران در ایران انجام شد ولى موفقیت آمیز نبود. در دو قسمت از ایران - شمال و یزد - استفاده شد. در یزد بارش در کوهستان رخ داد ضمن این که مقدار آن کم بود. در شمال بارش در کشور دیگرى اتفاق افتاد.» وى افزود: «دلایل این مسئله در حال بررسى است. هنوز مشخص نشده است. از لحاظ تئورى گفته مى شود مقدار و زمانى که براى این کار در نظر گرفته شده بود مناسب نبود.»

نحوه تشکیل ابر و باران مصنوعى

طبق اظهارات شاملو بشر هنوز نتوانسته است ابر مصنوعى تولید کند. فقط اقدام به بارور کردن ابرها کرده اند، تا باران زا شوند. با اضافه کردن موادى به نام هسته هاى میعان نظیر یدور نقره، املاحى از نمک هاى مصنوعى و... ابرها را سنگین و باران زا مى کنند.

Co2 خشک معروف به یخ خشک در آزمایشگاه براى تولید باران مصنوعى استفاده مى شود. اما مصارف هواشناسى ندارد. در حال حاضر در کل دنیا از یخ خشک به صورت آزمایشگاهى استفاده مى شود.

از بین بردن هواى آلوده

شاملو اظهار کرد که سازمان هواشناسى فقط مى تواند اطلاعیه و اخطاریه آلودگى شهر را اعلام کند اما از بین بردن آلودگى به عهده ارگان هاى دیگر است.

مشکلات تغییرات فصل

آسمان دنیا به ویژه ایران در فصل هاى مختلف دچار تغییراتى مى شود. این تغییرات در پیش بینى هوا مشکلاتى را ایجاد مى کند. شاملو در این راستا گفت: «فصل هاى تابستان و زمستان فصل هاى یکنواختى هستند. گرماى تابستان و سرماى زمستان مشخص است. بنابراین مشکل چندانى وجود ندارد. اما پاییز و بهار فصل هاى تغییر بوده سرما و گرماى آنها مشخص نیست. بیشترین مشکل پیش بینى در این دو فصل وجود دارد. در همین لحظه که هوا صاف است چند لحظه بعد وزش باد و رگبار مشاهده مى شود. در هواشناسى اصطلاحاتى نظیر صاف، تمام ابرى، نیمه ابرى، کمى ابرى و قسمتى ابرى به کار برده مى شود. در هواى نیمه ابرى در بخشى از آسمان ابر مى بینیم و در بخش دیگر ابرى نمى بینیم.»

تفاوت دماى شرق و غرب تهران

طبق اظهارات کارشناس هواشناسى حرکت هوا در نیم کره شمالى از غرب به شرق است. ممکن است وضعیت هوا در شرق نسبت به غرب نیم ساعت تغییر داشته باشد. هوایى که در غرب اتفاق مى افتد ممکن است نیم ساعت بعد در شرق باشد. با توجه به سرعت وزش باد و سرعت حرکت جو تغییرات زودتر یا دیرتر اتفاق مى افتد. بنابراین احتمال این که اتفاقات در شرق، در غرب وجود نداشته باشد وجود دارد. توصیه هواشناسان این بوده است که در تهران کارخانجات از بخش هاى غربى به شرقى منتقل شوند تا آلودگى ها حداقل در یک قسمت متمرکز شوند.

رادار

رادارها در هواشناسى نقش مهمى دارند. کارشناس هواشناسى در این زمینه گفت: «رادار یک ابزار مخابراتى است که امواج را گرفته و پخش مى کند. در هواشناسى سه نوع رادار داریم.

1 _ رادار توفان: [تشخیص موقعیت و سرعت باد]

2 _ رادار هواشناسى: [اندازه گیرى رعد و برق]

3 _ رادارهایى که وضعیت جو را مخابره مى کنند.

در ایران رادار توفان در حال راه اندازى است و قرار است در اهواز، شمال غربى و قسمت مرکزى کشور احداث شوند. در حال حاضر فقط رادار اهواز کار نصب اش تمام شده ولى هنوز دوره آزمایشى را مى گذراند. این رادارها پس از راه اندازى کامل، کل ایران را پوشش مى دهند.

تفاوت بارندگى در نقاط مختلف کشور

بر طبق گفته هاى شاملو در مناطقى که جنگل یا اقیانوس وجود دارد، بخار آب مرتباً به سمت بالا در حرکت است. توده هوایى که از بالاى اقیانوس یا جنگل حرکت مى کند رطوبت را به خود جذب مى کند و باعث افزایش ابر و بارش مى شود. بنابراین در غرب و شمال ایران بارندگى بیشترى داریم.

دلیل ثبت اطلاعات هواشناسى جهان در سازمان مربوطه

شاملو مى گوید: «ما باید اطلاعات حداقل نیم کره شمالى را براى پیش بینى هواى آینده کشور داشته باشیم. فرضاً اگر دیروز در لندن بارش وجود داشته پس از حرکت این هوا به سمت ایران امروز و فردا در ایران چه اتفاقى مى افتد.»

تعداد کل ایستگاه هاى هواشناسى در ایران

کارشناس هواشناسى در زمینه انواع ایستگاه هاى هواشناسى تشریح کرد: «انواع ایستگاه هاى هواشناسى وجود دارند از قبیل: سینوپتیکى، کشاورزى، باران سنجى، اقلیم شناسى و....

ایستگاه هاى سینوپتیکى کامل ترین نوع ایستگاه ها هستند که ساعت به ساعت اطلاعات را مخابره مى کنند. تعداد آنها در کل کشور 300 تا است.

ایستگاه باران سنجى و اقلیم شناسى که ماهى یکبار اطلاعاتشان را به مرکز پست مى کنند و تعدادشان به ترتیب حدود 1000 و 400 تا است. انواع ایستگاه هاى کشاورزى که تقریباً 300 تا هستند، هفته اى دوبار اطلاعاتشان مبادله مى شود.»


نوشته شده توسط مهدی 86/3/12:: 6:57 عصر     |     () نظر
<   <<   16   17   18   19   20   >>   >