هر جسم یا مادهای که قادر به عبور دادن تابش اپتیکی از خود باشد وسیله اپتیکی است. مهمترین کاربرد شیشه در ساخت عدسی است که بیشتر در عینک مورد استفاده قرار میگیرد. عینک یک وسیله اپتیکی است که سبب ایجاد تصویر بر روی لایه دریافت کننده تصویر ، شبکیه میباشد. تابش الکترومغناطیسی که از اجزای جهان فیزیکی است طبیعت موجی دارد، در عوض نور یک پدیده فیزیولوژیک است که توسط گیرنده چشمی ، فقط یک قسمت کوچک از طیف تابش الکترومغناطیسی به نام طیف مرئی مشخص میکند. هنوز هم با گذشت قرنها از تجربه شیشههای معدنی بیشترین استفاده را در ساخت عدسیهای افتالمیک دارند شیشههای معدنی مخلوطی آمورف از ایندریدها - سیلیکاتها میباشند که از انجام فرآیندهای حرارتی بر روی مواد اولیه شنی بدست میآیند.
ضریب شکست شیشه یک عدد حقیقی است، اگر سرعت انتشار تابش در هوای 20 درجه سانتیگراد و فشار یک اتمسفر یک 1013mbar برابر C باشد و V سرعت انتشار نور در شیشه ، ضریب شکست شیشه از رابطه زیر بدست میآید:
رابطه دوم یک رابطه مثلثاتی است که به قانون اسنل (Snell) شهرت دارد:
Sini = سینوس زاویه برخورد و Sinr = سینوس زاویه شکست.
هر چه ضریب شکست یک وسیله اپتیکی نسبت به محیط پرتو تابیده بیشتر باشد پرتو انکساری نسبت به پرتو عمود بر سطح بیشتر منحرف شده و سرعت انتشار آن کمتر است.
پدیده تغییر ضریب شکست در یک وسیله اپتیکی به صورت تابعی از طول موج پرتو تابیده شده را پاشندگی مینامند. یک پرتوی چند رنگ به تعداد پرتوهای تک رنگی که آنرا تشکیل میدهد منشأ پرتوهای انکساری است بیشترین انحراف مربوط به پرتوهایی میباشد که کمترین طول موج را دارند. میزان پاشندگی از طریق محاسبه رابطه nf - nc که در آن c وf نوارهای مشخصه فرانهوفر (Fraunhofer) برای کادمیوم میباشد بدست میآید. معمولا مقدار n مربوط به تابش زرد در منطقه D نوارهای فرانهوفر در ناحیه جذب سدیم (nD) میباشد. روش استاندارد تعیین ضریب شکست یک ماده بر همین اساس است به این گونه که نمونههایی طبق یک پروتکل استاندارد تعیین شده تحت عملیات حرارتی قرار میگیرند که در آن مقادیر معین برای وسیکوزیته پرتوهای تابیده با طول موج λ = 587.6nm در دمای 20 درجه سانتیگراد در نظر گرفته شده، این پارامتر از رابطه زیر محاسبه میشود:
nD - 1 را شکست مینامند. در اپتیک افتالمیک شیشههای معدنی با مقدار V بزرگتر از 50 را کراون و کمتر 50 را فلنیت مینامند. عکس V قدرت پاشندگی است.
اصولا شفافیت بالا همراه نبود ناخالصی (ناشی از اکسیدهای فلزی که در مرحله ذوب در شیشه رنگ ایجاد میکنند) ، ناخالصی ، عیوب از قبیل شیار ، ناخالصی ، تاری و جباب میباشد. هنگام صحبت از شفافیت باید میان شیشههای سفید و رنگی تفاوت قایل شویم. شیشههای سفید به دلیل اینکه ذاتا حالت جذب ندارند مناطقی را در طیف به صورت گزینش جذب نمیکنند ولی شیشههای رنگی به صورت ثابت و یا متغیر در طول موجهای خاص از طیف مرئی جذب گزینشی دارند که خاصیت رنگ را در آنها ایجاد میکند.
ضریب بازتابش φ حاصل تقسیم شار پرتو بازتابیده شده φr به شار پرتو تابیده شده φi میباشد ρ = φr/φi.
ضریب بازتابش به صورت درصد گزارش میشود، در صورتی که φi = 10. فرنل (Fresnel) بر اساس تئوری موجی رابطه کلی زیر را برای ضریب بازتابش ρ بدست آورده است:
به دلیل سختی ، همگنی و برش آسان مورد توجه است. در صنعت برای ساخت آینه ، شیشه پنجره ، لیوان کریستال مورد استفاده قرار میگیرد. شیشه کراون دو عیب اساسی دارد:
شامل مجموعه بزرگی از شیشهها میباشد که مورد استفاده در صنایع تولید کریستال قرار میگیرد. به دلیل دارا بودن مقادیر متغیر اکسید سرب تا 70 درصد ضریب شکست این نوع شیشه میتواند به 1.8 برسد و مقاومت بسیار خوبی در برابر اشعه فرابنفش دارد.
ضریب شکست بالا (nD = 1.7) ، ضریب پاشندگی قابل قبول دارند میتوان آنها را به طریق شیمیایی باز پخت نمود و تراش با سنگ الماسه جهت بیزته کردن عدسیها ، عینا مشابه شیشه کراون میباشد. مقادیر ضریب بازتابش بالا ، قیمت عدسی تیتانیوم دو برابر شیشه کراون است.
با بکار گیری این مواد مثل نیوبیوم ، لانتانیوم ، تانتالیوم امکان ساخت شیشههای با ضریب شکست بالا ولی با مقادیر قابل قبول ضریب پاشندگی و چگالی زا هم شده است. در این نوع شیشهها افزایش ضریب شکست همراه با افزایش ضریب بازتابش میباشد، از اینرو عملیات ضد بازتابش نور در عمل اجباری است.
خواص شیشه یا هر وسیله اپتیکی فقط خواص اپتیک نیستند، بلکه خواص فیزیکی و شیمیایی آنرا نیز در بر میگیرند مثل: مقاومت در برابر سایش و ضربه ، ضریب انبساط حرارتی خطی ، مقاومت در برابر عوامل شیمیایی.
کلمات کلیدی: اپتیک