چند نکته در مورد اشیای نورانی ناشناخته
این پدیدهها به نامهای گوناگون نامیده شدهاند : بشقاب پرنده، آتشگوی الکتریکی، آذرخش یا صاعقه گلولهای، شخانه زمینی، و نور زلزله. معمولاً هنگامی به این پدیدهها بشقاب پرنده اطلاق میشود که هیچیک از دیگر نامها را به هر دلیلی نتوان بر آن پدیده اطلاق کرد. این پدیدهها را میتوان، بسته به محل و منشأ آنها، به سه دسته تقسیم کرد :
الف) منشأ خارج از جو و درون منظومه شمسی؛
ب) منشأ جوی؛
ج) منشأ درون پوسته زمین.
در هر یک از این دستهها یک یا چند پدیده مرتبط با اَنونا دیده شده است که توضیح مختصری در مورد هر یک ذکر میشود.
الف) پدیدههای با منشأ خارج از جو و درون منظومه شمسی
1. سیاره زهره - وضعیت سیاره نورانی زهره و نزدیکی موقعیتش به افق به گونهای است که اگر با شرایط جوی خاصی، مانند ابرآلودگی، همراه شود شبیه به یک شیئی نورانی خمیده کشیده میشود. یک یا دو مورد رؤیتهای اخیر مشخصاً سیاره زهره بوده است.
2. قطعات ماهوارهها - که به هنگام ورود به جو در ارتفاعهای گوناگون میسوزند و گاهی هم به سطح زمین میرسند. درخشش این قطعات هم گاهی اَنونا خوانده میشود.
3. شخانهها یا آسمان سنگها - نادر دیده میشوند. اما چون سوزان به سطح زمین میرسند ناظر عامی ممکن است آن را اَنونا بداند.
4. بادها و فعالیتهای خورشیدی - روی بارالکتریکی و رسانش الکتریکی جو تأثیر میگذارند. این تأثیرگذاری اگر با شرایط مناسب جوی همراه باشد میتواند پدیدههای نورانی ایجاد کند. این نوع پدیدهها کمتر مطالعه شده است.
ب) پدیدههای با منشأ درون جو
جو و پدیدههای مرتبط با آن چون از معادلات غیر خطی تبعیت میکند بسیار پیچیده است و پدیدههای نامنتظر در آن پیدا میشود. یک نوع پدیده غیر خطی غیر عادی حرکت یک قله موج تکین روی سطح آب دریاها است که مانند یک گلوله حرکت میکند و در تاریخ اولین مشاهده این پدیده بیش از یک قرن میگذرد. امروزه مفهوم عام این پدیده در فیزیک سولیتون نامیده میشود. چند نوع پدیده از این دسته تا کنون ذکر شده است :
5. شخانه زمینی - شخانهها یا آسمان سنگها منشأ برون-زمینی دارند، اما مشاهده شده است که اشیاء نورانی با سرعت زیاد همراه با نور و گرما به ساختمانهایی برخورد کرده است آن را خراب کرده است، مانند برخورد یک اَنونا در زمستان سال گذشته در بابل. این یک پدیده الکترومغناطیسی در جو است، که از نوع فرایندهای خود-سازمان یافته (self-organization) در آئروزولهای بسیار ظریف در جو است. در اثر این فرایند شکلی گلوله مانند به قطر ?? سانتیمتر تا ? متر تشکیل میشود، که بسته به شرایط موجود در جو حرکت میکند و نور به رنگهای مختلف تابش میکند.
6. آذرخش گلولهای - که شاید بتوان آنرا صاعقه گلولهای نیز نامید در اثر تخلیه الکتریکی ابرها میتواند به وجود بیاید، گر چه مطالعه قطعی آنها در انتظار انجام است.
ج) پدیدههای با منشأ درون پوسته زمین
7. نور زلزله - فیزیکدانان و زمین شناسان در دو سال اخیر منشأ پدیدهای را که معمولاً نور زلزله نامیده میشد کشف کردهاند. به هنگام فعال شدن پوسته زمین، که معمولاً زلزله نتیجه مشهود آن برای ساکنان روی زمین است، ناهنجاریهایی در میدان مغناطیسی اطراف گسلها به وجود میآید. همزمان با این ناهنجاریهای مغناطیسی یونها در محیط اطراف به وجود میآیند. به دام افتادن این یونها در میدان مغناطیسی محل گسل حرکت منظمی از سمت میدان مغناطیسی قوی به ضعیف همراه با تابش در طول موجهای مختلف ایجاد میکند. این حرکت بسیاری از مواقع نوسانی است، مانند صفحهای نورانی که حرکتی نوسانی انجام میدهد. مشابه این پدیده در آزمایشگاه آینه پلاسما نامیده میشود. حرکت این یونها ممکن است در راستای گسل یا محور عمود بر آن باشد. مردم این پدیده را اَنونا تلقی میکنند.
نوشته شده توسط
مهدی
86/9/22:: 6:48 عصر
|
() نظر